Обратно към категорията

РИОСВ-Стара Загора: Избиването на змии е нарушение

Добавено на: 04.07.2023 08:47
Снимки: РИОСВ-Стара Загора
   
Змиите са защитени видове съгласно закона за биологичното разнообразие и улавянето или убиването на змии е нарушение, при което физическите лица се наказват с глоба от 100 до 5000 лв, а за юридическите лица се налага имуществена санкция от 500 до 10 000 лв., посочват от Регионална инспекция по околната среда и водите - Стара Загора.
В България се срещат 17 вида змии от 6 семейства. Както всяко животно, змиите имат своята функция в природата. Те са хищници, които регулират популациите на гризачи и други дребни бозайници, птици, риби, земноводни, други влечуги и безгръбначни. От своя страна те служат за храна на много други животни като по-едри бозайници, птици и други влечуги. Както с всяко животно, масовото избиване на змии дестабилизира локалната екосистема и може да засегне много други видове.
Най-често в урбанизираните места се срещат различни видове смокове и водни змии. Те са защитени от Закона за биологичното разнообразие и не бива да се убиват. Тези змии не са отровни, но могат да станат агресивни, ако се почувстват застрашени. 
От змиите по нашите земи 5 вида имат способността да произвеждат токсини, като само на 2 от тях отровата е относително опасна за човека - пепелянката и усойницата.
Пепелянката е сравнително къса - до 80 см, ще я познаете по зигзагообразната линия и типичното рогче над устата ѝ. Среща се в ниските части, по полето и дори в населени места, където има изоставени сгради - там тя лови мишки. Друг опасен вид е усойницата, която е по-къса от пепелянката, също има зигзагообразна линия, а на цвят варива от сива до черна или понякога червеникава. Среща се по високите части, в планината.  

Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

CRESPO и DANNY ПРЕДСТАВЯТ ПЕСЕНТА СИ "ЗАВОЕВАТЕЛ" ПРЕД 999
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!