Обратно към категорията

Сдружението на общините обсъжда визия за развитие на местната власт

Добавено на: 11.12.2023 08:22
   

Националното сдружение на общините в България организира встъпителна конференция за кметовете и председатели на общински съвети за новия мандат 2023 - 2027 г.

Конференцията ще бъде открита от председателя на 49-ото Народно събрание Росен Желязков. В рамките на форума е предвидена дискусия с представители на изпълнителната власт, в която ще участват министър-председателят Николай Денков, министърът на регионалното развитие Андрей Цеков и заместник-министърът на финансите Георги Клисурски.

На форума ще бъдат очертани актуалните за общините политически теми, основните предизвикателства и общата визия за развитието на местната власт в следващите четири години. 

Справка за избраните ръководства на общините в новия мандат показва, че в местните избори на 29-ти октомври са участвали повече кандидати за кметове и общински  съветници, отколкото при предходните избори през 2019 г. За 5 053 мандата в общинските съвети са се борили 30 231 кандидати, докато на изборите през 2019 г. те са били 29 477. Намалението на мандатите за общински съветници се дължи на резултатите от последното Националното преброяване на населението. Кандидатите за кметове на последните избори са били 1350, а със 100 по-малко са били на предишните. 

На отминалите местни избори в 6 общини е бил излъчен само един кандидат за кмет, който е бил начело на общината и през предходния мандат. 24 от кметовете на общини през миналия мандат не са се кандидатирали през 2023 година.

Общо преизбраните кметове са 199. Само с 1 по-малко са били те през 2019 г. 66 са новите лица начело на българските общини. Запазва се съотношението преизбрани/новоизбрани от предходните избори 75% - 25%.

Източник: БНР


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Първа пенсионерска Спартакиада в Тунджа
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!