Обратно към категорията

Шествие в Стара Загора в подкрепа на обезобразеното с макетно ножче 18-годишно момиче

Добавено на: 29.07.2023 13:10
   

Мирно шествие в подкрепа на момичето, пострадало от маниака с макетното ножче, се организира в Стара Загора. 

Шествието ще започне в 18 часа в понеделник и ще се движи от Съдебната палата в посока общината. 

"Пълна подкрепа за пострадалото момиче! Крайно време е като общество да се противопоставим на насилието и агресията, които ни заобикалят.

Липса на възпитание, култура, морал, криворазбран национализъм! Стига толкова! Като граждани трябва да покажем, че между нас няма място за подобни прояви!

Призовавам всички старозагорци в понеделник в 18 ч. да изразим своята позиция", написа Живко Тодоров, кмет на Стара Загора. 

Към мирното шествие в понеделник се очаква да се включат и различни организации. 

Припомняме, че мъжът, рязал приятелката си с макетно ножче, е оставен от магистратите на свобода. Момичето е с 400 шева и безмълвно от месец. Окръжният съдия по въззивното частно наказатателно дело е Татяна Гьонева Коева от Окръжния съд в Стара Загора. Тя е намерила причиненото обезобразяване на момичето за "лека телесна повреда“. Окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов също носи отговорност.

Ето и мотивите на Окръжния съд в Стара Загора:

В Окръжен съд – Стара Загора е образувано въззивно частно наказателно дело по подадена частна жалба против определение на Районен съд – Стара Загора, с което е наложена мярка за неотклонение "задържане под стража“ спрямо лицето Г. Г.

Окръжните магистрати изцяло са споделили изводите на първоинстанционния съд за това, че анализът на доказателствената съвкупност, събрана до момента, позволява да се направи изводът, че не друг, а обвиняемият е причинил на пострадалата множеството наранявания по главата, крайниците и тялото. Според съдебния състав съществува и реална опасност той да извърши друго престъпление, предвид проявите му като личност с висока степен на обществена опасност.

Въпреки изложеното, въззивният съд намира, че определението на Старозагорски районен съд, с което спрямо Г. Г. е взета мярка за неотклонение "Задържане под стража“ е незаконосъобразно и същото следва да бъде отменено. Мерките за процесуална принуда, в това число и всяка мярка за неотклонение, могат да бъдат взети спрямо обвиняемото лице само в рамките на наказателно производство за деяние, което се преследва по общия ред (наказателно преследване, което се води от държавното обвинение). В конкретния случай, от заключението на съдебномедицинската експертиза на живо лице, приложено по досъдебното производство, при разглеждане на делото, се установява, че описаните увреждания на пострадалата, поотделно и в съвкупност, са причинили на същата временно разстройство на здравето, неопасно за живота - лека телесна повреда.

Според разпоредбите на Наказателния кодекс, извършеното от жалбоподателя престъпно деяние (лека телесна повреда) се преследва по реда на частното обвинение (завеждане на наказателно дело от пострадалото лице). Това обстоятелство, според закона, не позволява спрямо същия да бъде взета каквато и да е мярка за процесуална принуда, включително и "Задържане под стража“, поради което обвиняемият е освободен.

В началото на 2023 година Г. Г. е осъден по силата на одобрено от Районен съд – Стара Загора споразумение, с което му е наложено наказание "пробация“ с първите две пробационни мерки, а именно "задължителна регистрация по настоящ адрес" за срок от шест месеца с периодичност два пъти седмично, както и "задължителни периодични срещи с пробационен служител" за срок от шест месеца за извършено престъпление по чл.131, ал.1, т.12 предложение първо във вр. с чл.130, ал.1 от НК (лека телесна повреда)“.

Източник: Агенция "Фокус"


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Зевзеци в Новозагорско село: Ако Байдън дойде и хоро ще му изиграем
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!