Обратно към категорията

Щедрият вторник – денят, в който даряваме за любима кауза

Добавено на: 28.11.2023 07:33
   

„Щедрият вторник“ е повод да си припомним, че да помагаме е важно. Това заяви за БТА Гергана Павлова, специалист комуникации във фондация Bcause и координатор на инициативата в България. 

„Щедрият вторник“ е глобална инициатива, която се отбелязва в различни държави по света. Тя се заражда като антипод на „Черния петък“. Фондация BCause е официален партньор за България на движението GivingTuesday.

Призивът е да правим добро в големи количества, така, както пазаруваме по време на "Черния петък" в големи количества дрехи и други продукти, обясни Павлова.

При „Щедрия вторник” няма ограничения в каузите. Можем да дарим средства, време, знание. Също така можем да намерим добри организации, които приемат дарения. На сайта на „Щедрия вторник“ могат да се видят всички неправителствени организации, които използват този ден като повод да разкажат за своите каузи – за деца със заболявания или увреждания, опазване на околната среда, домашното насилие и др., разказа още Гергана Павлова.

Популяризирането на дарителството

Всяка година интересът към инициативата расте и добавяме нов акцент, посочи също тя.

Кръводаряването е тазгодишният фокус на фондация Bcause. Оттам ще организират две специални акции по кръводаряване днес в две столични лечебни заведения – във Военномедицинска академия (от 9:00 до 13:00 ч.) и в болница „Света Анна“ (от 10:00 до 13:00 ч.). От фондацията призовават хората във всички населени места, където има центрове по кръводаряване, също да се включат в каузата.

За да привлекат вниманието към дарителската тема, за „Щедрия вторник“ ще разказват и популярни личности - посланици на кампанията. Павлова открои Никола Рахнев (Гората.бг) и Лазар Радков („Капачки за бъдеще“), които са сред най-изявените доброволци у нас.

Една от каузите, която според Гергана Павлова, успява винаги да обедини хората, са природните бедствия. По думите ѝ наводненията в Бургаско са пример за това  колко бързо хората се мобилизират да помогнат и е имало вълна на съпричастност.  

Моето лично послание е никога да не се колебаеш да направиш нещо добро. Хубаво е да се замислиш: „Какво добро мога да направя, дори да не е "Щедрият вторник"?“, призова Павлова.

Тази година кампанията е под наслов "Дари за кауза, която ти е на сърце". 

Достъп до природата 

Кампанията "Достъп до природата за хора с двигателни проблеми“ на фондацията "Ела и ти" е една от многото, които се включват също в "Щедрия вторник". От организацията съобщиха, че до момента са успели да покажат недостъпни места в природата на над 150 човека с увреждания. Над 450 доброволци са им съдействали за това. 

През 2023 г. успяхме да достигнем до хижа "Рибни езера", до най-високия язовир "Калин"и до х. "Иван Вазов", посочиха в прессъобщение до медиите по-рано през месеца от фондацията. От "Ела и ти" посочват, че  има нужда от закупуване на поне една нова оригинална специализирана количка за планински преходи. 

Източник: БТА


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Стотици хиляди лева дължи санираща фирма за просрочие и липса на качество в Сливен
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!