Обратно към категорията

След скандал: НС избра проф. Момчил Мавров за подуправител на НЗОК

Добавено на: 30.11.2023 12:22
   

Проф. Момчил Мавров, предложен от ГЕРБ- СДС беше избран за подуправител на Националната здравноосигурителна каса. "За" проф. Мавров гласуваха от ГЕРБ-СДС и ДПС. "Против" бяха ПП-ДБ, БСП, както и четирима депутати от “Възраждане”.

Останалите депутати от “Възраждане” и ИТН не гласуваха.

Кандидатурата предизвика скандал между ПП-ДБ, “Възраждане” и ГЕРБ-СДС. Нападките бяха по-скоро лични и политически за кабинета и неговата работа.

След гласуването Настимир Ананиев от ПП-ДБ обиди представителите на Възраждане и ИТН като ги нарече "мишоци". Наложи се председателят на парламента да даде почивка, за да не се стигне до саморазправа. След размяна на реплики, квесторите разделиха двете групи депутати: на ПП-ДБ и на Възраждане и ИТН.

Ето част от дебата:

Кирил Петков - съпредседател на "Продължаваме промяната"

"Това, което се случва в момента е, че има доклад в секретно деловодство на ДАНС, който говори срещу този кандидат и има съмнения за лобизъм за частни болници. От тази гледна точка ние от ПП-ДБ се обявяваме абсолютно против неговата кандидатура.

Костадин Ангелов, ПГ на ГЕРБ-СДС:

"Проф. Момчил Мавров има повече от 10 години опит в системата на здравеопазването. До 2010 година е адвокат, а до 2022 е заместник -директор на УМБАЛ СВ. Георги. Той е експерт в областта на общественото здраве".

Маргарита Генчева, депутат от ПГ на “Възраждане”:

"Ние сме против подуправителя на НЗОК да се избира от Народното събрание. Изземването на назначенията в НЗОК от парламента нарушава разделението на властите. Това създава прецедент - Народното събрание да започне да избира заместници. Това се прави, за да обслужи сглобката - разпределение на постове. Засега третият елемент от сглобката - ДПС нямат претенции. Засега! Дали няма да започнем да избираме и директорите на дирекции по тяхно желание? Този избор няма да подобри контрола на парите на касата - над 8 милиарда за 2024. Трябва да се постави акцент точно върху разходването на средствата. Здравната ни система е каца без дъно. Колкото и пари да се налеят, няма да се спре източването. Управител на НЗОК от ПП-ДБ, подуправител от ГЕРБ - интересно как ще работи сглобката в тази сфера.

Искрен Митев, депутат от ПГ на ПП-ДБ:

"Този избор щял да обслужи сглобката и вие сте против него, но вие го направихте възможен с гласуването си. Може много да говорите и вие ще подкрепите този избор. Вие запознат ли сте с проверката на ДАНС и прокуратурата срещу господин Мавров?"


Костадин Костадинов - председател на “Възраждане”:

"Сега имат шанс да подадат оставка като знак на протест срещу тази точка и така ще се отърват от ГЕРБ и ДПС. Казват: "Извиняваме се, че подлъгахме избирателите си".

Росен Желязков- председател на НС:

"Тази точка беше предвидена миналата седмица, но я отложихме, за да се събере допълнителна информация".

Радостин Василев- независим депутат:

"Пак някаква жестока форма на лицемерие. Надявам се "Възраждане" и ИТН да гласуват против. Откогато е влязъл във властта този кандидат, от 0 до 10 милиона му стават приходите. В официоза на ПП-ДБ пише за корупция и обществени поръчки.

Росица Йовкова - ПП-ДБ:

"Всички се вълнуваме кой ще управлява 8 милиарда. Професионалната биография на проф. Мавров е добра. Но до мен стигна информация за прокурорско разследване. Има или няма, искам да знам, за да знам какво гласувам".

Костадин Ангелов - депутат от ПГ на ГЕРБ-СДС:

"Свидетели сме на поредното активно мероприятие. Нека да припомня хронологията - ГЕРБ издигна кандидатура за управител на НЗОК, написаха се статии в опит да компрометира кандидата за управител на касата. Нашия кандидат изтегли кандидатурата си, за да няма съмнения. Днес наблюдаваме същата постановка - някой пуска сигнал до ДАНС, излизат с твърдения...В тази проверка се потвърждават данните. Прокуратурата извършва проверка. Отговорът казва, че тази проверка е прекратена, защото няма данни за извършено престъпление. Защото това е активно мероприятие. Цари страх да не би подуправителя да не следи какво прави управителя.

Източник: БНТ


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Животновъди: Притискат ни с документи с невярно съдържание
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!