Обратно към категорията

Скъпите горива не водят до намалено потребление

Добавено на: 23.01.2023 07:35
   

Скъпите горива не са довели до намаление на потреблението им в България, сочи изследване на Института за пазарна икономика. Това се отнася и за трите основни типа моторни горива, използвани в страната - дизел, бензин и пропан-бутан.

Според данните първенец по потребление у нас е дизелът, защото през повечето месеци на 2022 г. той надхвърля два пъти общия обем продадени бензин и газ, като същото се отнася и за целия период между 2019 и 2022 г. Потреблението му варира между 170 и 220 милиона литра месечно. Същевременно потреблението на газ и бензин е изключително близко, по 50-60 милиона литра месечно.

Според изследването единствено по време на ограничителните мерки в разгара на пандемията, когато в един момент дори преминаването от една област в друга беше забранено, е имало някакъв спад на потреблението на горива. Този спад обаче е бил значително по-слаб от очакваното.

Любопитното е, че този спад изобщо на транспорта тогава доведе и до поевтиняване на средната цена на автомобилните горива тогава с 30-35 стотинки на литър. Особено голямата несигурност на доставките и ръстът на цените им през 2022 г. обаче не е повлиял по никакъв начин на потреблението, което е останало непроменено и дори леко нараства през 2022 не само спрямо 2021 г., но и в сравнение с предкризисната 2019 г., сочат данните на ИПИ. Докато средномесечното потребление на дизел е било 208 млн. литра през 2019 г., то достига 222 млн. литра през 2021 и 223 млн. литра през 2022.

Източник: 24chasa.bg


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

ПОРУТЕНО МИНАЛО: ДЕТСКИ ЛАГЕР СЕ РУШИ И ПУСТЕЕ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!