Обратно към категорията

След Неделя Месопустна се готвим за Великия пост

Добавено на: 19.02.2023 11:02
   

На 19 февруари православните християни отбелязват църковния празник Неделя месопустна, наричан още Месни заговезни. Месни заговезни е винаги в неделя - осем седмици преди Великден.

Това е последният ден, в който християните могат да ядат месо. На следващия ден (20 февруари) започва Сирна Неделя или Сирница, когато християните могат за последно да ядат животинска храна - сирене, яйца, млечни продукти, но никакво месо.

Цялото семейство се събира на вечеря на последната богата трапеза с месо преди дългите Великденски пости. В сряда, петък и неделя на Сирница се връзват люлки и момите и момците се люлеят за здраве. През тези дни се палят огньове, които се прескачат отново за здраве, а около тях се играят хора и се пеят песни.

Днешният ден се нарича още Неделята на Страшния Съд. На литургията в църквата се чете Евангелието за Страшния съд. Дата е подвижна, като винаги е третата неделя от триседмичния период преди започването на Великия пост.

Празникът получава названието си от традиционната вечеря с месни ястия, след която е забранено да се яде месо до края на Великия (Великденския) пост. Думата "заговезни" идва от заговявам, започвам да постя.

През 2023 г. Великденските пости продължават от 27 февруари до Великден на 16 април.

До Сирни заговезни трябва да приключат всички сватби, защото през Великия пост до вторник на Светлата седмица църквата не позволява венчаване.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Мигранти, един от които нелегален, надападнаха с нож мъж пред детето и жена му
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!