Обратно към категорията

Спешната въздушна медицинска помощ реализира първата си мисия, транспортиран е пациент от Шумен до София

Добавено на: 04.06.2024 12:40
Снимки: Министерство на здравеопазването
   

Екип на Центъра за спешна медицинска помощ по въздух реализира първата си мисия, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

По сигнал за оказване на спешна помощ по въздуха е изпратен медицинският екип д-р Вера Иванова и медицинска сестра Георги Радоев. Сигналът е подаден към Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха (ЦСМПВ) в 7:30 часа.

Хеликоптерът е излетял в 8:02 часа, а в 8:45 спира за презареждане в Горна Оряховица, откъдето излита отново в 9:17 часа. В 9:42 часа хеликоптерът каца в МБАЛ-Шумен, за да транспортира пациента до София.

Първата мисията днес е от т.нар. hospital to hospital. Пациентът, който е в тежко състояние, е транспортиран от МБАЛ - Шумен до болничното вертолетно летище на УМБАЛ „Света Екатерина“. Оттам е поет от реанимационен екип и транспортиран до Военномедицинска академия. 

От Министерството на транспорта и съобщенията информираха, че "България Хели Мед Сървиз“ ЕАД е в пълна готовност за изпълнение на HEMS мисии. От транспортното министерство припомниха, че на 18 март 2024 г. дружеството получи сертификат за авиационен оператор за извършване на операции за спешна медицинска помощ по въздух. В страната вече има 8 болнични летища, а още 5 са в напреднала фаза на регистриране.

Служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков благодари на екипажа на медицинския хеликоптер (HEMS) за първата успешно изпълнена мисия. 

В профила си във Фейсбук Гвоздейков се обърна лично към командира на полета Юлиян Богоев, втория пилот Валери Шопов, лекаря д-р Вера Иванова и парамедика Георги Радоев. 

Благодарности и към онези "зад кадър”, които осигуряваха технически полета, допълва служебният министър. 

"На добър час момчета и, момичета! Гордея се с Вас!", написа Гвоздейков. 

Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Котел се възстановява след наводнението
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!