Обратно към категорията

Спират да признават българските лични карти във Великобритания от октомври

Добавено на: 24.09.2021 11:16
   

От октомври Великобритания спира да признава българските лични карти и новопристигащите в страната ще трябва да представят международен паспорт, пишат от Нова. Промяната е част от новата емиграционна политика на Лондон след Brexit. От това вече има пострадали доста българи.

Зачестяват сигналите от българи, които са спирани на британските граници и разпитване за целта на тяхното влизане във Великобритания. Пет пъти са се увеличили подобни подробни проучвания спрямо граждани от Източна Европа. Най-много са проверявани румънците, а но второ - българите. Това създава проблеми на редица български семейства, които от години живеят и работят на Острова.

Консулът на България в Лондон Иван Ванчев припомни, че от първи януари стриктно има изискване за работна виза за Великобритания, ако се декларира пред гранична полиция, че се пристига в страната с цел работа.

Той допълни, че британските гранични власти, както и българските, имат не само правото, но и задължението да изискват подробна информация от весеки, който иска да влезе в страната.

Също така според него след пандемията от COVID-19 са отминали спонтанните пътувания, тъй като вече всичко е придружено от тестове, специална регистрационна форма, заплащат се последващи тестове на място.

Според Иван Ванчев няма целенасоченост към граждани на страни от Източна Европа, а най-много са спирани румънци и българи, защото те статистически са най-големите групи на британските острови.

Той отново каза, че от 01.10.2021 г. задължение за представяне на задграничен паспорт имат само тези граждани, които нямат постоянен статут във Великобритания. Тези със статут спокойно могат да влизат и излизат от страната до края на 2025 година.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Първа пенсионерска Спартакиада в Тунджа
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!