Обратно към категорията

Според екоактивисти водните ресурси в Източномаришкия речен басейн са застрашени

Добавено на: 08.07.2021 09:51
Снимки: Mediapool
   

В доклад на природозащитници от „Грийнпийс“ и нидерландски учени се предупреждава, че водните ресурси в Източномаришкия речен басейн са застрашени заради огромните количества вода, използвани за охлаждане в енергетиката. Другата причина е в задълбочаващите се климатичните промени. Според доклада, националната енергийна политика е натиск върху водните ресурси в района. Изследването ще бъде представено днес.

В източната част на Маришкия басейн е съсредоточено 90 на сто от електропроизводството от въглища в България.

В същото време обаче еколозите предупреждават, че според очакванията то ще бъде сред най-силно засегнатите от климатичните промени в Европа.

Тенденцията би застрашила сигурността на електроенергийното производство и би увеличила конкуренцията за вода между местните потребители, селското стопанство и останалата част от промишлеността в региона.

Според еколозите от „Грийнпийс“ енергийната политика на България е без ясни срокове и перспективи за преустановяване използването на въглищата и преминаването към възобновяеми източници на енергия.

Проучването е проведено от интердисциплинарен изследователски институт, Института по екологични науки на факултета по природни науки в Университета „Лайден“ в Нидерландия.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Поставиха паметна плоча и кръстиха площад на името на певицата Елена Граматикова
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!