Обратно към категорията

На среднощно заседание НС отхвърли всички предложения за разплащане с пътните строители

Добавено на: 15.04.2022 07:38
   

На среднощно заседание депутатите не стигнаха до решение за разплащането с пътните фирми. В пленарната зала бяха отхвърлени и трите проекта за решение - на правната комисия, на регионалната и на вносителя - депутати от управляващото мнозинство, предаде БТА.

Преди гласуването вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов се обърна към депутатите с молба да вземат решение тази вечер. Моля да го направите тази вечер, защото утре няма как да възложим закърпването и на една дупка по българските пътища, поиска той.

Проектът предвижда АПИ да заплати от бюджета си за 2022 г. 50 на сто от задълженията към фирмите за поддръжка и ремонт на пътища, както и 100 процента от задълженията за доставка и монтаж на мантинели, пътни знаци, полагане на маркировка. Допълнителните плащания във връзка с предявени суми към АПИ ще се извършват след одобрение от Народното събрание и въз основа на доклад на междуведомствената работна група за установяване на реално изпълнените дейности, разгледан от антикорупционната комисия в парламента. 

Предложението на вносителите и редакцията на регионалната комисия бяха разплащането да стане с решение на Министерския съвет.

От "Продължаваме Промяната" (ПП) искаха повече контрол върху допълнителните средства, които трябваше да бъдат разплатени на фирмите. Затова предлагаха да стане със санкция на Народното събрание, след становище на антикорупционната комисия, на база доклад на междуведомствената работна група.

За проекта на правната комисия бяха 102-ма депутати от ПП, БСП и "Демократична България", против - 108 (ГЕРБ-СДС, "Има такъв народ", ДПС), 11 се въздържаха - деветима от тях от "Възраждане".

Предложението на регионалната комисия беше подкрепено само от 25-ма народни представители (основно от ИТН), а на вносителите - от 29 депутати, останалите бяха "против" и "въздържал се".

Дебатите по проектите продължиха около четири часа, а пленарното заседание - повече от 14 часа. Ето част от изказванията:

По каква бюджетна техника ще плащаме стари договори от бюджет, предвиден за нови извършени дейности, коментира Петър Чобанов от ДПС. Той направи редакционна промяна - парите за разплащанията да не са от утвърдения бюджет на МРРБ за 2022 г., а чрез трансфер от централния бюджет.

Председателят на регионалната комисия Настимир Ананиев ("Продължаваме Промяната") обясни, че казусът е много заплетен и е наследен от ГЕРБ. По думите му през април миналата година АПИ е започнала да разширява обхвата на договорите и да извършва нови ремонти и по този начин се заобикаля Законът за устройство на територията.

По думите на председателя на ПГ на ИТН Тошко Йорданов първоначалното предложение на регионалния министър е било редактирано няколко пъти от премиера Кирил Петков, вицепремиера Асен Василев и началника на политическия кабинет на премиера Лена Бориславова. "Ставаме за смях пред опозицията", каза той. Йорданов обвърза редакциите по първоначалния текст с избора за нов гуверньор на Българската народна банка.

Според заместник-председателя на ПГ ДПС Йордан Цонев не е редно законодателната власт да изпълнява функциите на изпълнителната по казуса с АПИ, защото не може парламентът да става страна между договорни отношения.

Депутатът от ПП Искрен Митев коментира поведението на ИТН. Когато един от четирите коалиционни партньори говори срещу останалите трима, а опозицията бурно му ръкопляска, това е тревожно за всички български граждани, каза той.

Репликира го регионалният министър Гроздан Караджов. "Г-н Митев, тревожно е, когато изричате лъжи", каза той. И подчерта, че е съгласен повече комисии да проверяват пътните сделки.

Радомир Чолаков (ГЕРБ-СДС) коментира, че "няма земна сила", която да го накара да гласува подобни решения. Признайте, че договорите са редовни, че не са незаконни и всичко ще тръгне по реда си, призова той управляващите. Колегата му Томислав Дончев посочи, че, ако има незаконно строителство, преди да се плати, първо трябва да се събори построеното.

Йордан Терзийски (ПП) коментира, че ситуацията наистина изисква извинение и прошка, но "от хората, които подписаха договори за 770 млн., а възложиха поръчки за 3,3 млрд.".

Министър Караджов каза, че по отношение на договорите за текущ ремонт и поддържане никой в изпълнителната власт не е твърдял, че става дума за незаконни договори. Той заяви, че договорите за текущ ремонт и поддръжка са законни, те са действащи и в момента, и точно по тях се извършват зимното поддържане и аварийно-възстановителните ремонти. По думите му единственият проблем, който е намерен в тези договор, е значителното надхвърляне на техния обем. Министърът посочи, че има вариант, при който да се върне старият обем на договорите и те да бъдат удължени до сключването на нови.

В правната комисия бе прието решение, което изцяло противоречи на конституцията и българското законодателство, посочи Ива Митева (ИТН). Ако решението на комисията по правни въпроси бъде прието, ще внесем решение временна комисия към НС да направи пълна проверка на всички задължения на първостепенните и второстепенните разпоредители с бюджет, на държавните предприятия и на тези с 50 на сто държавно участие, каза тя.

Сега ще се приеме решението на правната комисия, която не е сред вносителите, за това се пращат едни есемеси , аз по погрешка получих такъв, коментира Халил Летифов от ДПС.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

НАТОВСКАТА БАЗА Е ДАЛА НА СТРАЛДЖА ЕДИНСТВЕНО 400 ЛЕВА ЗА ЦВЕТЯ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!