Обратно към категорията

Срокът за кандидатстване по Кампания 2023 ще бъде удължен

Добавено на: 07.02.2023 09:12
   

Срокът за кандидатстване по Кампания 2023 вероятно ще бъде удължен, заради закъсненията и усложненията, свързани с въвеждането на новия Стратегически план, заяви заместник-министър Тодор Джиков пред Агри.БГ по време на среща между представители на агроминистерството и сектор „Плодове и зеленчуци” в Пловдив.

От вчера Министерството на земеделието стартира национална информационна кампания за Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони в България за периода 2023-2027 г. Инициативата има за цел да запознае земеделските стопани с условията за прилагането на инструментите по него. В рамките на събитията ще бъдат представени различните интервенции, разписани в Стратегическия план, като земеделските стопани ще могат да задават въпроси на екипа от експерти на Министерството на земеделието.

За производителите от Ямбол,Сливен и Бургас срещата ще се проведе на 13 февруари от 11 часа в Ямбол, в заседателната зала на Община Тунджа на площад "Освобождение" 1. 

На срещата в Пловдив стана ясно, че промени по схемите не могат да бъдат направени за 2023 г., поради редица законови процедури, а и защото срокът, в който Брюксел одобрява каквато и да е промяна е 4 месеца, което може да доведе до нулева година. От министерството обаче признаха, че Стратегическия план не е най-добрият и се започва процедура по неговата промяна за от следващата година.

„Обявихме, че ще има промени в Стратегическия план, още когато го предавахме. Протестиращите поставят резонни въпроси, защото ставките за определените култури са правени от предишния кабинет. Ние самите не знаем защо са такива ставките и сме в процедура на направа на нови технологични карти с нова методика за определяне на цени. Вече имаме Управляващ орган до две-три седмици ще имаме и Мониторингов комитет от организации - движим се по процедура за промяна на Стратегическия план, обаче законово. Не можем просто днес да променим плана”, заяви министър Гечев.

Другата новина от срещата е, че агроминистерството ще се съобрази с желанието на 19 браншови организации да бъде изготвена Наредба за национална браншова представителност. Тъй като Закона за браншовите организации на практика няма да бъде приет и гласуван, приемаме радушно това искане", заяви агроминистърът.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Мигранти, един от които нелегален, надападнаха с нож мъж пред детето и жена му
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!