Обратно към категорията

Статистиката отчита ръст на брутния вътрешен продукт

Добавено на: 15.02.2024 07:04
   

Българската икономика продължава да се разширява и през четвъртото тримесечие на 2023 г., но ръстът ѝ се забавя. В периода от октомври до декември брутният вътрешен продукт (БВП) нараства с 1,6% на годишна база и с 0,5% спрямо третото тримесечие на миналата година според сезонно изгладените данни по експресни оценки на Националния статистически институт (НСИ). През третото тримесечие растежът на годишна база беше 1,8%, през второто - 2%, а през първото - 2,4%.

На годишна база през четвъртото тримесечие на 2023 г. брутната добавена стойност нараства с 0,2%. Крайното потребление регистрира ръст от 3,1%, а бруто образуването на основен капитал се увеличава с 4,2% спрямо година по-рано по сезонно изгладени данни, отчита статистиката. Износът на стоки и услуги намалява с 1%, а вносът на стоки и услуги спада с 5,4%.

На тримесечна база в периода от октомври до декември брутната добавена стойност се увеличава с 0,2%. По елементи на крайното използване причина за регистрирания икономически ръст е увеличението на крайното потребление с 1,1% спрямо предходното трето тримесечие.

Според експресните оценки на НСИ за четвъртото тримесечие на 2023 г. БВП в номинално изражение достига 51,055 млрд. лева. Реализираната добавена стойност е над 44,444 млрд.  лв.

Източник: nova.bg


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Проверка на прокуратурата не посочи виновни за натровените ученици в Дражево
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!