Обратно към категорията

Столицата е домакин на регионална среща за енергийната сигурност

Добавено на: 05.05.2022 06:51
   

Министърът на енергетиката Александър Николов днес ще бъде домакин на регионалната министерска кръгла маса в София, която ще бъде посветена на регионалното сътрудничество за енергийна сигурност, диверсификация и зелен преход, съобщиха от пресцентъра на енергийното ведомство. Събитието ще започне от 10:00 часа в резиденция "Бояна" и в него ще се включат министър-председателят Кирил Петков, вицепремиерът Асен Василев, генералният директор на ГД "Енергетика" на Европейската комисия Дите Юл Йоргенсен. 

Сред поканените участници са ръководители на сектора от ключови за региона държави - Константинос Скрекас, министър на околната среда и енергетиката на Гърция, Вирджил-Даниел Попеску, министър на енергетиката на Румъния, Зорана Михайлович, вицепремиер и министър на минното дело и енергетиката на Сърбия, Крешник Бектеши, министър на икономиката на Северна Македония, Парвиз Шахбазов, министър на енергетиката на Азербайджан, Герман Галущенко, министър на енергетиката на Украйна, Алпарслан Байрактар, зам.-министър на енергетиката и природните ресурси на Турция, и др. 

Те ще дискутират най-актуалните теми в отрасъла, изправен пред предизвикателствата на няколко последователни кризи - пандемията от КОВИД-19, скока в цените на енергоносителите, отражението на войната в Украйна върху сигурността на газовите доставки и други. Сред акцентите на кръглата маса ще са перспективите пред регионалните пазари на електрическа енергия, декарбонизацията и зеленият преход. Ще бъде обсъдено и създаването на първа регионална работна група като част от платформата на ЕС за закупуване на енергия, се посочва в съобщението.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Проверка на прокуратурата не посочи виновни за натровените ученици в Дражево
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!