Обратно към категорията

Събират номинации за антинаградата Big Brother

Добавено на: 11.01.2023 08:58
   

Програма Достъп до Информация и Интернет Общество – България обявиха кампания за събиране на номинации за държавни и частни организации, които с действията си са нарушили правото на лична неприкосновеност и защитата на личните данни на гражданите. В срок до 21-ви януари 2023 г. се събират предложения (номинации), които журито ще оцени и класира. Победителят ще бъде отличен с антинаградата "Big Brother" (Големия брат) - статуетка с войнишки ботуш, стъпил върху човешка глава.
Номинациите могат да се правят чрез Фейсбук-страницата на "Интернет общество - България" или чрез имейл до организаторите: office@aip-bg.org, isoc-bul@isoc.bg.

Церемонията по връчване на антинаградата ще се проведе на 28-ми януари 2023 г. На тази дата се отбелязва и Европейския ден на защита на данните. Тогава е подписана Конвенция 108 на Съвета на Европа от 1981 г. за защита на лицата при автоматизираната обработка на лични данни. В Европейския съюз на този ден се провеждат тематични конференции, телевизионни и радио диспути, презентации, срещи в училища и университети, семинари и др.

Всеки може да номинира своя фаворит – държавна институция, обществена или частна структура, нарушавала правото на неприкосновеност на личния живот и защита на личните данни през изминалата 2022 година. Мотивирайте защо номинирате конкретната организация.

Носители на антинаградата през 2019 г. станаха Народното събрание за гласуваните 10 критерия в Закона за защита на личните данни, по които ще се преценява дали е налице оповестяване на информация с журналистически цели и Центърът за обучение на педагогически специалисти ЕООД за допуснато сериозно изтичане на повече от 9400 данни на бивши и настоящи ученици от Професионална гимназия по икономика в Сливен. 


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Благотворително: Вики отива на рехабилитация в Турция
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!