Обратно към категорията

В събота е Голяма Задушница - какво да приготвим

Добавено на: 16.02.2023 08:44
   

В събота, на 18 февруари е първата Голяма Задушница за тази година, която отбелязва православната църква - Месопустна. В съботния ден срещу Неделя Месопустна (Месни Заговезни) всички българи извършват помен в чест на мъртвите на Голямата Задушница преди Великия пост.
На Задушница се посещават гробовете на починали близки. Името "задушница" произлиза именно от значението на този ден – молим се "за душата" на починалите.
За помена се приготвя "коливо" - варено, подсладено жито. Българската традиция включва и хляб и вино. В по-ново време се прибавят дребни сладки и соленки.
Поменът се прави на гроба, в църква или у дома. Обикновено на гроба свещениците извършват парастас, защото е по-кратък от панихидата. Тя е по-пространният молебен за упокоение на душите и включва повече молитви, както и четения от Евангелие и апостолски текст.
Житото е символ на Възкресението, защото по думите на Св. Павел житното зърно не може да оживее, ако първо не умре. Виното е символ на кръвта на Исус Христос. Паленето на свещи символизира горещата вяра, а пламъчетата напомнят за безсмъртието на душите на покойниците. Тамянът означава чистата молитва, а цветята - добродетелите на починалия. Сладкиши, месо и вино се раздават между живите и като вкусват от раздавките, да си спомнят за умрелите. Както на всеки помен, така и на Задушница се раздава на бедни и нуждаещи се. На следващия ден - неделя, са Месни заговезни (Сиропустната неделя). На Месни Заговезни започва Големият Великденски пост.
Всички Задушници през годината са винаги в съботен ден, когато Исус Христос бил също покойник и с тялото си е бил в гроба. За една календарна година обикновено Задушниците са четири - преди Месни Заговезни, след Спасовден, около Димитровден и Архангеловден.
На 18 февруари във всички храмове на Българската православна църква и гробищни паркове ще се отслужат помени за покойниците.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ицо Хазарта пред 999
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!