Обратно към категорията

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет с подкрепа към протестите срещу насилието

Добавено на: 03.08.2023 11:25
   

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет изрази съпричастност към пострадалата от брутално насилие млада жена от Стара Загора и нейното семейство. В своя позиция колегията посочва, че подкрепят масовите протести срещу насилието, защото вярваме, че гражданската енергия има положителен заряд, който ще допринесе за повишаване на правната сигурност, превенцията и защитата на жертвите на престъпления. 

Определението на съда по въпроса за мярката за неотклонение не представлява присъда и не предрешава изхода на наказателното производство, което все още е на досъдебна фаза, а съдебният процес по случая от Стара Загора тепърва предстои, се посочва още в позицията. Недоверието към съда и всяка форма на натиск върху вътрешното съдийско убеждение крият опасност за правилното изясняване на делата, допълват магистратите.

Припомняме, че в цялата страна се проведоха протести срещу насилието над жени и в подкрепа към 18-годишното момиче, нападнато в Стара Загора. Случаят е от края на юни, но придоби широк обществен отзвук преди дни. Задържаният по случая получи и обвинение в заплаха за убийство, съдът реши той да остане в ареста.

Ето и пълния текст на позицията.

ПОЗИЦИЯ НА ЧЛЕНОВЕ НА СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ

Изразяваме пълна съпричастност към пострадалата от брутално насилие млада жена от Стара Загора и нейното семейство. Свидетели сме на поредния акт на посегателство срещу личността, при който е проявена особена агресия и жестокост. Подкрепяме масовите протести срещу насилието, защото вярваме, че гражданската енергия има положителен заряд, който ще допринесе за повишаване на правната сигурност, превенцията и защитата на жертвите на престъпления. Този житейски и правен казус за пореден път остро поставя на дневен ред съществени неразрешени въпроси в областта на правораздаването, ефективността на дейността на правоохранителните и съдебни органи, необходимостта от срочно предприемане на конкретни мерки в отговор на обществените очаквания за гарантирана правна защита на пострадалите от престъпления, в частност на жертвите от насилие, и справедлив съдебен процес.

Обществените емоции на гняв и възмущение обаче не следва да ескалират в призиви за саморазправа, застрашаваща както личната неприкосновеност на съдиите, така и справедливостта на образувания наказателен процес.

От публично разпространената информация хронологията на конкретния случай към настоящия момент е следната:

По образувано досъдебно производство по описа на Районна прокуратура – Стара Загора в качеството на обвиняем е бил привлечен мъж за нанесена на млада жена средна телесна повреда – престъпление по чл. 129 от НК. По отношение на него Районен съд – Стара Загора е взел мярка за неотклонение „задържане под стража“, като е приел наличие на предпоставките за задържане – обосновано предположение, че е извършил престъпление от общ характер, наказуемо с лишаване от свобода или по-тежко наказание (чл. 129 от НК) и реална опасност да се укрие или да извърши престъпление. На 05.07.2023 г. състав на Окръжен съд – Стара Загора е отменил определението на районния съд, като е приел въз основа на наличните доказателствени материали, че причинените на пострадалата телесни увреждания обуславят лека телесна повреда по чл. 130, ал. 1 НК – престъпление от частен характер, за което не може да се вземе мярка за неотклонение. На 31.07.2023 г. по отношение на обвиняемия е била взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ по обвинение за закани с убийство на пострадалата.

Съдебният акт на въззивния съдебен състав на Окръжен съд – Стара Загора е постановен в рамките на неговата правораздавателна компетентност. Прогласената от Конституцията на Република България независимост на съдебната власт изисква при осъществяване на своите функции съдиите да вземат решенията си по вътрешно убеждение, основано на закона и фактите по делото.

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет не разполага с правомощия да контролира правилността на съдебните актове, нито може да се самосезира за ангажиране на дисциплинарна отговорност на съдиите. Предложения за образуване на дисциплинарно производство могат да правят само органите и лицата,  посочени в чл. 312, ал. 1 ЗСВ.

Определението на съда по въпроса за мярката за неотклонение не представлява присъда и не предрешава изхода на наказателното производство, което все още е на досъдебна фаза. Същинското провеждане на съдебния процес тепърва предстои, като при разглеждането на делото следва да се осигури възможност за спазване на основните принципи на наказателния процес. Недоверието към съда и всяка форма на натиск върху вътрешното съдийско убеждение крият опасност за правилното изясняване на делата.    

Призоваваме българското общество, изпълнителната и законодателната власти за общи усилия за превенция и борба с всички форми на агресия, зачитане на правата на пострадалите лица и доверие към българския съд, защото той е гарант за върховенството на правото.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

БАБА ДОРА ОТ ШАРКОВО, ВЪВ ВИДЕО НА РАДИО 999, ДОСТИГНАЛО ДО МИЛИОНИ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!