Обратно към категорията

Съюза на писателите: Тревожно е тенденциозното прочистване на знакови творби от училищните програми по литература

Добавено на: 16.01.2024 15:01
   

Особено тревожно е тенденциозното прочистване или, казано на съвременен политически жаргон – „изчегъртване“, от училищните програми по литература на знакови творби, създадени от най-великите наши майстори на словото, от най-светлите умове на отечеството ни. Това гласи част от декларация на Съюза на българските писатели (СБП).

„Преди броени дни публичното пространство озвучи една скандална новина – българският клон на американската медия „Свободна Европа“ в свой анализ за мерките, които следва да се предприемат, за да се интегрират имигрантите в България, предлага освен законодателни промени и промяна в образователната ни система. А конкретно – да се извади от училищната програма, по думите им „скроена единствено по мярата на етническите българи“, едно от най-прочутите Иван-Вазови стихотворения“, пише ръководството на СБП.

„Аргументите са смехотворни, ако не бяха толкова стряскащи – че стихотворение като „Аз съм българче“ пречело на интеграцията, оскърбявало чувствата на малките имигранти и било в разрез с „общоевропейските ценности“, гласи още част от декларацията.

Според ръководството на писателския съюз „диалогът с подобни ревностни „демократи“ е обречен“.

„Съюзът на българските писатели решително протестира срещу тази поредна акция, целяща да „смени чипа“ на новите поколения българи, да представи родолюбието за анахронизъм под благовиден или недотам благовиден предтекст“, се казва в декларацията. „Българският писател никога не е бил ксенофоб. Но и никога няма да бъде безродник“, посочват от съюза.

„Призоваваме официалните институции на Република България и преди всичко – Министерството на образованието, да се противопоставят на това, както и на всички подобни посегателства върху нашата литература, история и национално достойнство“, пишат още от СБП.

По-рано днес Министерството на образованието и науката излезе с публична позиция по казуса. В нея се посочва, че „в никакъв момент и под никаква форма не е обсъждана промяна в изучаването на стихотворението „Аз съм българче" от Иван Вазов".
Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Две брутални убийства потресоха ямболски квартал
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!