Обратно към категорията

Такса смет - според отпадъците, а не според имота

Добавено на: 13.09.2023 13:30
   

Такса смет вече ще се изчислява по изхвърлените отпадъци, а не както е сега като процент от данъчната оценка на имота. Едно от стъпките това да се случи на практика е Рамковото споразумение, което подписаха Националният статистически институт (НСИ) и Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ).
Документът беше подписан от доц. Д-р Атанас Атанасов, председател на НСИ и изпълнителния директор на НСОРБ Силвия Георгиева.

“НСИ ще предостави данни за броя на ползвателите на имотите - данни събрани от последното преброяване на населението. Тези данни са необходими на общините като част от общите данни, които те ще използват за разработване на нова методика за изчисляване на такса битови отпадъци, която би трябвало да влезе в сила през 2025 г.”, обяви д-р Атанасов. Това са данни за всички жилища в страната, за жилищните сгради и данни за домакинствата и броя на членовете на домакинствата, които живеят в тях. Индивидуални данни няма да бъдат предоставяни.

“След подписване на днешното споразумение между НСИ и НСОРБ всяка община трябва да подаде заявление по образец до съответното териториално статистическо бюро, в което се намира и по този начин общините ще получат необходимата информация за ползвателите на имоти”, обясни Атанасов, цитиран от БГНЕС.
Изпълнителният директор на НСОРБ Силвия Георгиева посочи, че екипите от двете ведомства са работили много интензивно през последната година да разработят текста и модела на споразумението. “Подобно споразумение между общините и НСИ се изработва за първи път”, подчерта Георгиева.

“Законът за местните данъци и такси задължава двете страни да се споразумеят, така че общините да могат безплатно и безвъзмездно да получават необходимата информация от НСИ, която ще им помогне да започнат плавния преход към изчисляване на такса “битови отпадъци” по нов модел като елиминират влиянието на данъчните оценки и преминат постепенно към изчисляване на количеството генерирани отпадъци на всяко домакинство”, подчерта Георгиева.

Източник: dnes.bg


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Потребители: „Колкото по-мътна е водата, толкова по-висока е цената!”
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!