Обратно към категорията

Таксиметровите шофьори излизат на протест, заради високите цени на горивата

Добавено на: 05.04.2022 10:51
   

"Цените ги повишихме веднъж. Ако направим още веднъж повишение - това означава, че няма кой да се качи в такситата и няма да има ефект. Ние не целим всичко да опре до крайния клиент. Както много държави направиха таван на горивата, така може и нашата държава да направи. Има начин за компенсация, който се прилага при земеделските производители. За декар им се дават ваучери и по-изгодни горива, така може да се направи и при нас. Въпросът е държавата да има желание". Tова обяви членът на Националния таксиметров синдикат Петър Владимиров в ефира на Bulgaria ON AIR.
Таксиметровите шофьори излизат на протест, заради високите цени на горивата.

"На 12 април имаме среща с управляващите, ще настояваме за компенсации за бранша - не само за таксиметровия, но и за автобусните превозвачи. При тези цени на горивата, които ежедневно се вдигнат, ние вече не работим на печалба, ние работим на загуба. Горивото, което ние използваме - 75% от такситата в България се движат на метан, е поскъпнало с 200%. Тарифите, които успяхме да договорим с общината, бяха направени при калкулация 2,08 лв. за килограм метан", каза Петър Владимиров в студиото на "България сутрин".
Той припомни, че от 1 април метанът в София е от 3,26 лв. до 3,52 лв.

Красимир Пъргов, който е от Европейския център за транспортни политики, заяви, че са изключително притеснени от политиката на Министерството на транспорта, по-специално от Агенция "Автомобилна администрация".

"От известно време се опитваме да влезем в комуникация с министъра. Изключително сме притеснени от новите назначения в Агенция "Автомобилна администрация", защото за изпълнителен директор беше назначен човек, който е дисциплинарно уволнен от въпросната агенция. Преди това е наказан със забележка. Писали сме немалко писма, но нямаме никаква обратна връзка", обясни той.

По думите му има проблеми както при техническите прегледи на автомобилите, така и при курсовете за шофьори.

"Нашата най-голяма загуба е едно приложение, с което се борим 5 години. Последната ни среща в Министерството на транспорта беше при г-н Стоян Новаков, тогава получихме уверение, че ще намерят начин да го спрат. Това беше в началото на тяхното управление", каза още Петър Владимиров.

Пъргов припомни, че има разследвания за въпросното приложение и от него държавата губи по 250 млн. годишно.

За тях държавата не само трябва да компенсира бранша, но и да извади таксиметровия бранш на светло, защото той има огромни загуби. А опасността да останем напълно без таксита и автобуси е реална.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Историята на мъж, поддържащ паметника на загиналите руски воини в Освободителната война
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!