Обратно към категорията

Температури от минус 15 до плюс 22 градуса през март, ще има дъжд и сняг

Добавено на: 26.02.2023 15:23
   

Очаква един динамичен месец, прогнозират синоптиците от  Meteo Balkans.

Посрещаме третия месец от годината с температури, близки до климатичната норма.

През следващите дни Балканите ще попадат под влиянието на разширяващ се антициклон, разположен на север от полуострова. Времето в България ще е хладно и с променлива облачност. Очакваме и валежи от сняг над Северозападния Предбалкан. Разкъсвания на облачността ще има над Източна България.
Според основните метеорологични модели, към края на първата десетдневка на март ни очаква и една нелоша зимна обстановка.

През първото десетдневие от март средните месечни температури се очаква да бъдат по-ниски от обичайните. Една от причините за това е преносът на по-студена въздушна маса от североизток и разширяващ се антициклон над Югоизточна Европа.  През първите дни от месеца по неговата южна периферия ще се акумулират и валежи, като по планините те ще са от сняг, а над югозападна България – от дъжд.

До края на десетдневието ще се задържи с променлива облачност и температурите ще останат ниски. Към 5-6 март ще има и период без валежи и с временни разкъсвания на облачността.

Към края на първото десетдневие очакваме преминаването на средиземноморски циклон. Очакваните валежи ще са от сняг, като по-значителни ще са те в Рило-Родопския масив.

През второ десетдневие от март средните месечни температури се очаква да бъдат с 5-8 градуса под климатичната норма. Ще бъде студено с температури под минус 10 градуса в Югозападна България. По планините се очакват и температури около минус 15 градуса по Целзий. Над Източна България ще е по-топло – до 5-7 градуса по Целзий.

Времето ще е предимно слънчево, но ще се задържи и студено.

Към края на периода очакваме и поредна смяна на циркулацията и температурите плавно ще се повишат. Очакват се нови валежи, но този път от дъжд.

Последните данни на глобалните модели GFS и ECMWF прогнозират, че  предстоящата циркулация ще се задържи поне до началото на третото десетдневие от март. Температурите в Югоизточна Европа чувствително ще се повишат и ще са около климатичната норма. Времето на полуострова ще е променлива облачност. Очакваните максимални температури ще са между 10-13°С.

През третото десетдневие Балканският полуостров се очаква да попада под влиянието на пореден циклон, позициониран над Гърция. Времето ще е демонично с чести валежи от дъжд. Температурите ще се повишат и ще са около климатичната норма. Очакваните максимални стойности ще са между плюс 15-22°С.
 
Март се характеризира с чести промени на времето и те са свързани с това, че месецът е преходен между зимата и пролетта. Една важна особеност е и наличието на стратосферно затопляне.

Март е характерен с големи аномалии и с резки промени на метеорологичната обстановка. Увеличението на продължителността на деня и слънчевото греене водят до чувствително повишение на температурите, което дава голям контраст между Южна и Северна Европа. То от своя страна засилват меридионалните смущения да имат по-големи амплитуда. В някои години нахлуванията на арктичен въздух са толкова интензивни, че температурите са типично зимни.Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Интервю с баба Дора от с. Шарково
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!