Обратно към категорията

Тестват учениците за COVID-19 всяка седмица, ако 90% от родителите на децата са съгласни

Добавено на: 27.08.2021 07:22
   

Учениците ще се тестват за Covid-19 поне веднъж в седмицата безплатно, само ако родителите на най-малко 90% от децата в съответното училище са съгласни,предават от БНР. Безплатно тестване е предвидено и за учителите след решение на педагогическите съвети.

Тестването е записано като препоръчителна мярка в окончателния вариант на  насоките на МОН за обучение в условия на пандемия, който бе публикуване днес. Според насоките, към онлайн обучение ще се преминава,  ако 10% от учениците са болни.

Независимо от нивото на заболеваемост, учениците от 5-ти до 12-ти клас ще трябва да носят маски. Маските няма да са задължителни за децата от началния етап и за тези от предучилищните групи, но само при "зеления" Covid сценарий с под 100 заболели на 100 000 души. Маски ще трябва да се носят и в часовете по физическо, които се провеждат на закрито. Препоръчва се употребата на трислойни маски.

При "зелен" и "жълт" сценарий на заболеваемост, учениците ще участ присъствено, при "червен" ще се редуват по график, а при "тъмночервен" всички ще учат дистанционно.

Към онлайн обучение ще се преминава ако 10% от учениците са болни. Освен за малките ученици, училищата ще положат максимални усилия за присъствени практически занятия на учениците в професионалните паралелки.

Сред задължителните мерки на МОН за обучение в пандемия освен носенето на маски, са редовното почистване, дезинфекцията, проветряването, личната хигиена, а сред препоръчителните - тестване на ученици и учителите, отделни стаи за паралелките, които не се местят, ограничено използване на кабинети, лаборатории, работилници, физкултурни салони, отделяне на началния етап на отделен етаж или крило, максимален брой часове на открито, когато времето позволява.

При наличие на един или повече симптоми при ученик, той ще бъде отделян, ще бъдат викани родителите му, а при положителен случай ще се информира директорът, който следва веднага да се свърже с РЗИ и да представи имената на контактните лица.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ицо Хазарта пред 999
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!