Обратно към категорията

"Тренд": 7 от всеки 10 българи празнуват Осми март

Добавено на: 08.03.2024 09:03
   

7 от всеки 10 българи празнуват Осми март. Над две трети ще подарят цвете за празника. 32% са на мнение, че празникът има важно социално значение.

Данните са от проучване на „Тренд" по поръчка на „24 часа", посветено на нагласите и възприятията на българите спрямо 8 март. Изследването е реализирано в периода между 7 и 14 февруари 2024 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1010 души на възраст 18+.

Мнозинството от българите (68%) отбелязва и/или празнува 8-ми март. Празникът се зачита в по-голяма степен от жените – 80% от тях дават положителен отговор, а 68% твърдят, че се чувстват по-специални на този ден.

На този 8-ми март над две трети (67%) планират да подарят цвете. Това споделят приблизително по равно както мъжете, така и жените. 60% от хората, които възнамеряват да направят този жест, ще подарят цвете на майка си, 37% - на жена си/партньорката си, 30% ще подарят на приятелка, 24% - на колежка, а 7% на друга близка жена (дъщеря, снаха и др.).

Близо половината от българите (45%) смятат, че 8-ми март се свежда само до празнична атмосфера. Почти една трета (32%) са на мнение, че освен празничния дух, датата има и важно социално значение. Това мнение изразяват по-често жените. За 16% празникът е остарял и не е важен.

Доминира мнението, че 8-ми март е празник на всички жени – това посочват 61% от обществото. За 20% това е празник на майката. Според 9% датата е социалистически празник, а само 4% я свързват в най-голяма степен с борба за правата на жените.

Близо половината от българите са на мнение, че празникът не е комерсиален (46%), а 29% заемат противоположната позиция.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ден на отворените врати в ОДМВР – Ямбол
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!