Обратно към категорията

Три тира с дарения от ученици потеглиха към техните връстници от българските неделни училища в Украйна

Добавено на: 07.06.2022 13:05
   

Три тира с дарения от деца и ученици от цялата страна потеглиха към техните връстници от българските неделни училища в Украйна. Помощите бяха събрани в кампанията "Деца помагат на деца" на Министерство на образованието и науката (МОН). Министърът на образованието и науката акад. Николай Денков предаде днес символично дарението на Олга Колот - председател на Терновското българско дружество "Иван Вазов" в град Николаев и районен кмет на кв. "Терновка" в Николаев, където живеят повече от 6000 украински граждани с български произход. Тя ще координира разпределението на помощите в самата Украйна, така че да достигнат до учениците колкото е възможно по-скоро.

През март МОН заедно с 12 организации в Украйна започна кампанията "Деца помагат на деца", обясни пред журналисти днес министърът на образованието и науката акад. Николай Денков. Той подчерта, че резултатът от кампанията е трогателен - от 776 училища и от десетки детски градини в България бяха събрани материали, съгласувани с украинската държава. Тези материали ще са в голяма помощ за българските деца, които живеят в Украйна, обясни министър Денков тази сутрин при товаренето на камионите в базата на БЧК в Лозен. Камионите ще стигнат до град Измаил, откъдето ще бъдат разпределени в Одеска област, в Николаев, в Запорожието, както в Киев и Лвов. Целта е помощите да достигнат до близо 10 000 деца в 67 български неделни училища в Украйна, обясни министър Николай Денков.

Той благодари на българските деца и на техните родители, които са участвали в кампанията, както и на Българския червен кръст (БЧК) .

Тировете потеглиха от Националния учебно-логистичен център на БЧК в село Лозен край София. На камионите бяха натоварени 74 палета, съдържащи кашони с продукти от първа необходимост. Допълнителни 26 палета ще бъдат качени от базата на БЧК в село Пиргово, област Русе. Помощите включват над 250 кашона с раници и ученически пособия, близо 70 кашона с одеяла и възглавници, повече от 170 кашона със сапун, почти 160 кашона с памперси. Сред даренията са още хигиенни материали, спални чували, фенерчета, термоси, четки и пасти за зъби, и други материал. Крайната точка на тировете е град Измаил, Одеска област.

В кампанията "Деца помагат на деца" се включиха ученици от 776 училища в България. Участваха и деца от десетки детски градини. Даренията бяха събрани в областните градове в страната и доставени на двата адреса в Русе и София с помощта на регионалните управления на образованието и на МОН.

Помощите ще бъдат разпределени между семействата на децата от 63 неделни училища в Украйна. По данни от началото на годината в тях учат над 10 000 деца от Киевска, Одеска, Лвовска, Николаевска и Запорожка област.

Олга Колот благодари днес от името на всички директори на български неделни училища в Украйна и отбеляза, че "това не е хуманитарна помощ, а е подарък за децата, които се намират в много сложни условия в Украйна и се нуждаят от подкрепа". Повечето от децата в Украйна сега се обучават онлайн, в Николаев има експлозии на всеки час и децата учат от мазетата. В Одеска област учат в различни форми - не само онлайн, но в Запорожка област е "страшно, нямаме връзка с всички деца, защото са окупирани много български села", обясни Олга Колот.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Интервю с баба Дора от с. Шарково
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!