Обратно към категорията

"Труд": Банките дават рекордно евтини жилищни заеми

Добавено на: 30.05.2024 06:22
   

Банките дават рекордно евтини жилищни заеми, показват данни на БНБ. През месец април лихвите по ипотечните кредити намаляха до средно ниво от 2,49%, обявиха от Централната банка. Това е с 0,06% по-малко от лихвите през предходния месец и с 0,05% под нивото на лихвите през същия период на миналата година.

Годишният процент на разходите, който освен лихвата включва и всички такси на банката, по жилищните кредити през април е средно 2,8%. Цената на ипотечните заеми не е била по-ниска от месец октомври 2022 г. насам. Това показва, че сега е изключително изгодно да бъдат купувани имоти с банкови кредити, коментират брокери и финансисти. Повишението на основните лихвени проценти на Европейската централна банка, което започна през лятото на 2022 г., не се отрази на лихвите по кредитите в България. А в ЕЦБ вече обмислят смяна на политиката и насочване към понижение на лихвените нива.

Лихвите по кредитите в България са изключително ниски защото банките са пълни с пари. Размерът на депозитите на граждани и фирми в банките значително надвишава отпуснатите кредити. А лихвите по ипотечните кредити в повечето случаи се определят на база лихвите по привлечените от банката депозити. Освен това конкуренцията между банките е голяма, а жилищните кредити са с малък риск заради обезпечението под формата на имот. Всичко това поддържа лихвите по кредитите за покупка на къщи и апартаменти в страната на изключително ниски нива. А покупката на имот с банков кредит е изгодна сделка.

Въпреки намалението на инфлацията през последните месеци, все още лихвите по жилищните заеми са по-ниски от инфлацията. Повишаването на доходите също изпреварва лихвите по заемите. И прави изплащането на заемите по-лесно през годините. За последните две години цената на ипотечните заеми на практика остава без промяна, а средната заплата в страната за две години е нараснала с 37 на сто. Така се оказва, че с времето изплащането на кредитите става все по-лесно благодарение на вдигането на заплатите.

Гражданите явно виждат благоприятните условия за взимане на банкови кредити. През април отпуснатите жилищни заеми са в размер на 864 млн. лв., показват данните на БНБ. Това е ръст с над 60 на сто спрямо отпуснатите заеми за покупка на къщи и апартаменти през същия месец на миналата година. Спрямо предходния месец март отпуснатите жилищни кредити нарастват с 11 на сто.

В отговор на бума при отпускането на ипотечни заеми БНБ въведе по-строг надзор върху банките. От Централната банка разпоредиха на търговските банки при отпускане на жилищни кредити да прилагат поне шест критерия. Сред тях са съотношение между размера на кредита и стойността на обезпечението, съотношение между размера на текущите плащания за обслужване на кредита и месечния доход на кредитополучателя, съотношение между размера на кредита и годишния доход на кредитополучателя, както и максимален срок по договора за кредит. Освен това банките трябва да имат предвид не само ипотечния кредит, а общия размер на заемите на кредитополучателя. Но от БНБ не са поставили таван на тези съотношения, а банките и досега използват тези показатели при преценката дали да бъде отпуснат кредит. Самият управител на БНБ Димитър Радев коментира, че промените в масовия случай няма да се отразят на кредитополучателите.

Източник: trud.bg


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Благотворително: Вики отива на рехабилитация в Турция
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!