Обратно към категорията

Тръгват четири подписки за референдуми по различни теми

Добавено на: 24.01.2023 06:57
   

Четири инициативни комитета събират подписи за национални референдуми по различни теми, според регистъра по Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, на сайта на Народното събрание.

В понеделник Инициативен комитет с представители на "Има такъв народ", внесе уведомление до председателя на парламента, че от 24 януари започва да събира подписи за произвеждане на национално допитване с въпрос - "Подкрепяте ли произвеждането на избори за Велико Народно събрание, което да реши въпросите за промени във формата на държавно управление от парламентарна република в президентска република?". Крайният срок за внасяне на подписката е 23 април 2023 г.

Инициативен комитет, подкрепен от "Възраждане", вече събира подписи за запазване на българския лев. Въпросът за референдума е: "Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 година?". Подписите трябва да бъдат внесени в парламента най-късно до 10 април т.г.

Инициативен комитет, представляван от Ивайло Шопски от Национално движение "Бащино огнище", събира подписи за национално допитване по три въпроса: "Съгласни ли сте приемането на еврото в Република България да стане не преди доходите в страната да се изравнят със средните за Европейския съюз; подкрепяте ли запазването на въгледобива и топлоелектрическите централи, както и развитието на ядрената енергетика, включително чрез изграждане на нови мощности в Белене и Козлодуй; съгласни ли сте да се забрани със закон ЛГБТИ+ (джендър) пропагандата в детските градини, училищата, културните институции, както и във всяка държавна политика на Република България. Крайният срок за внасяне на подписката е 9 април т.г.

Инициативен комитет "Нашенско бъдеще за нашите деца", представляван от Христо Попов, е депозирал на 22 ноември миналата година уведомление до председателя на парламента за организиране на национален референдум. Въпросите са свързани с начало на процедура по преговори по чл. 50 от Лисабонския договор за излизане от Европейския съюз; за незабавно запориране на "транзакциите на лица и институции у нас със САЩ, Русия, МВФ и СЗО, докато не се прекрати ползването на преференции от граждани на Украйна с оглед равностойното им положение с пребиваващи у нас граждани на други засегнати от конфликти страни"; избор, без посредник, като "Информационно обслужване“, на Велико Народно събрание "с цел въвеждане на задължителен и значим тест на лъжата в съда и абсолютна монархия с княз, генетичен родственик на Александър Батенберг или на Георги Раковски и Петър Берон". Крайният срок за внасяне на подписката е 22 февруари т.г.

Конституцията казва, че Народното събрание приема решение за произвеждане на национален референдум, а президентът в изпълнение на своите правомощия с указ насрочва датата.

Според Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление предложение до НС за произвеждане на национален референдум може да бъде направено от инициативен комитет на граждани с избирателни права, събрал не по-малко от 200 000 подписа. Парламентът задължително приема решение да се проведе допитване, когато това е поискано от инициативен комитет с подписка, съдържаща подписите на не по-малко от 400 000 български граждани с избирателни права и не противоречи на предвидените в закона ограничения. В предложението за национален референдум се включват един или няколко въпроса, на които гражданите отговарят с "да" или "не".

Ако в срок до три месеца от уведомяването подписката не бъде внесена в Народното събрание, процедурата по внасяне на предложение за референдум се прекратява, което се вписва в регистъра на парламента.

Източник: БТА


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Котел се възстановява след наводнението
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!