Обратно към категорията

И целувката си има свой световен ден

Добавено на: 06.07.2021 08:09
   

6 юли е обявен за Световен ден на целувката. Датата е предложена от Великобритания и официално призната от ООН през 1988 г. Празникът бързо печели популярност и започва да се отбелязва в различните краища на света, включително с нови рекорди по масово и най-продължително целуване. От 1981 г. Световната здравна организация също се занимава със сериозни изследвания за природата на целувката. Според специалистите, в целия си осъзнат живот човек се целува около 14 дни, а световният рекорд по продължително целуване без прекъсване е 30 часа.

В света съществуват най-различни легенди за появата на целувката. Според една от тях целувката е измислена от средновековните рицари, които по този начин разбирали дали техните съпруги са пили вино. Според друга, целувката идва от връзката между майката и бебето. Не са малко и тези, които вярват, че целувката уста в уста е произлязла от маймуните.

По света се отнасят различно към целувката. Някои народи я заменят с търкане на носовете. Ескимосите в условията на арктически студ си търкат носовете, приветствайки се един друг. В Югоизточна Индия и в Лапландия вместо целувка е прието уважително притискане на носа към бузата, като едновременно с това се прави и дълбока въздишка. В Япония пък целуването пред свидетели се смята за крайно неприлично. Именно поради тази причина никога няма да видите целувка в японски филм.

На места целувката се смята дори за престъпление. В щата Кънектикът например е забранено жените да бъдат целувани в неделя. А в Седар Рапид (щата Айова) местният шериф може да арестува всеки, който целува непознат човек.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ицо Хазарта пред 999
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!