Обратно към категорията

Цената на олиото отново тръгна нагоре

Добавено на: 03.09.2023 10:39
   

Олиото, доматите, брашното и лещата са поскъпнали тази седмица. Това показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържища. Ведомството отчита цените на едро. Според тях само за седмица оранжерийните домати са поскъпнали с почти 8%. Олиото и ориза с почти 4 на сто, а брашното тип 500 с 2.2%.

Намаляват цените на зеленчуците, пилешкото и млякото. С над 5% на едро се продава по-евтино киселото мляко, с близо 2% прясното. Сезонните зеленчуци отчитат най-голямо поевтиняване - зелето с 5%, а чушките с над 6 на сто.

Общо индексът на потребителските цени за седмицата се покачва и достига до 2,17, при 1,82 в понеделник.

От държавната комисия правят сравнение на цените на продуктите в по-големите градове на страната. Според статистиката захарта е най-скъпа в Пловдив - 2,90 лева за килограм на едро, а най-евтина в Бургас - 1,65 лева за килограм. Кашкавалът тип "Витоша" се продава на най-висока цена в София - 23 лева за килограм, а на най-ниска цена в Добрич - 11 лева за килограм.

Голяма разлика има в цените на едро на кравето сирене. Най-скъпо то е в Пловдив - 18 лева за килограм, а най-евтино в Добрич - 6,09 лева за килограм. Пилешкото струва най-много в Силистра 8,50 лева за килограм, а е най-евтино във Враца и Благоевград - 6,30 лева. Каймата се продава срещу 11,26 лева в Силистра, а в Добрич за 5,84 лева.

Почти наполовина по-ниска е цената на боба 3,30 лева за килограм във Враца, в сравнение с Велико Търново - 5,70 лева. Подобна е и ситуацията при ориза -в Пловдив килограм се продава за 5 лева, а в Бургас за 2,50 лева. Олиото може да бъде намерено за 5 лева за литър в Пловдив срещу 2,35 лв. в Шумен.

Яйцата за бройка са най-скъпи в София 0,37 лева, а най-евтини 0,27 лева в Плевен.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Продължава облагородяването на Ямбол
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!