Обратно към категорията

ЦИК: Избирателната активност към 16 ч. е 34,16%

Добавено на: 29.10.2023 17:21
   

Говорителят на ЦИК Росица Матева дава втори редовен брифинг на Комисията в изборния ден. Към 16.00 ч избирателната активност в страната на базата на информация от всички Общински избирателни комисии в страната е 34,16 %.

Най-високата е в община Челопеч - 75,15%, а най-ниската е в Добрич – 23,18%.

"В никакъв случай не се изсипват кутии и не се отварят до приключване на изборния ден. Когато кутията се запълни, се облепя, запечатва и се поставя нова кутия за гласуване. Има достатъчно прозрачни кутии, които да се използват. Надявам се членовете на СИК да не вадят бюлетини от кутиите, преди да е приключил изборният ден", коментира още тя. 

"Ако остава следа върху бюлетините от черната лента, която гарантира тайната на вота, от мастилото на печата или на химикала: гласът е действителен. Няма как да се установи, че по някакъв начин в бюлетината е отбелязано нещо при положение, че тя трябва да е сгъната от избирателя", добави още Матева. 

„Вече стана известно, че в няколко общини, в част от кочаните с бюлетините, се появяват такива без номерация. Става въпрос за Кюстендил, Дупница, Радомир и Перник.  Дали сме оказания на Общинските избирателни комисии.  Секционните избирателни комисии ще съставят протоколи при наличието на такива бюлетини. Те обаче са бюлетини като останалите. Гласът на избирателите, гласували с тях, ще бъде отчетен като действителен”, обясни говорителят на Комисията Росица Матева.

В няколко кметства са свършили бюлетините - във Върбешница, шуменското село Лозево, както и в плевенското Учиндол. Там се ксерокопират бюлетини и се съставят протоколи от членове на СИК, като бюлетините се номерират с последваща номерация след кочаните.

„Заявени са по-малко бюлетини за отпечатване и след като са подадени заявки за гласуване, ЦИК е дала указания как да се случи ксерокопирането на бюлетините", допълни Матева.
Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Стотици хиляди лева дължи санираща фирма за просрочие и липса на качество в Сливен
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!