Обратно към категорията

Цветница е!

Добавено на: 28.04.2024 08:28
   

Православният свят отбелязва един от големите християнски празници - Вход Господен в Ерусалим. Дни преди своята Кръстна смърт Исус Христос бил посрещнат тържествено в свещения град. Многолюдното множество го приветствало с палмови клони. Така е установена традицията в храмовете да се раздават осветени върбови клонки.

Празникът се нарича още Връбница или Цветница и е с най-много именици у нас - над 343 хиляди души.

Преди да закрещят "разпни Го!", мнозина приветствали Христос в Ерусалим с палмови клони и възторжения вик "Осана!". Евангелските текстове разказват как при последното си посещение в свещения град Спасителят бил посрещнат царствено и с почести, предсказани от старозаветни пророци.

Мнозина искали да видят този, който възкресил Лазар предишния ден. В злоба и завист негодували първосвещениците, които се сговорили да ги убият .

"Господ влиза на осле в Ерусалим, надявам се ние да го посрещнем в сърцата си, а не да кажем "разпни Го!" и винаги да сме с него".

В спомен на тържественото събитие е установена традицията в храмовете да се раздават осветени върбови клонки. Те се отнасят по домовете за благословение.

За поколения българи празникът, познат като Цветница или Връбница, е с най-много именици.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

БАБА ДОРА ОТ ШАРКОВО, ВЪВ ВИДЕО НА РАДИО 999, ДОСТИГНАЛО ДО МИЛИОНИ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!