Обратно към категорията

У нас е най-голямата в ЕС биоферма за телешко, но животните са пред унищожаване

Добавено на: 05.07.2024 09:38
   

Собственици на най-голямата биологична ферма за телешко месо както в България, така и в целия Европейски съюз, внасят писмо до президента, председателя на НС, премиера. Причината - наложените ограничения на паша в Национален парк "Рила". Заради това на тях може им да се наложи да унищожат поне 1000 от животните си, съобщава BulgariaOnAir.

"Уведомяваме ви, че като резултат от въведените ограничения на пашата в Национален парк "Рила" и невъзможността да изведем стадото си от 2 000 крави по високопланинските пасища на парка, сме изправени пред заплахата да заколим над 1000 животни", се казва в обръщението на стопаните на Дивата ферма до българските институции.

Животните са биологично сертифицирани и са отглеждани само пасищно. От 15 години Благовеста и Николай Василеви извеждат кравите на паша в Рила, в тазгодишния план за паша на парка обаче е предвидено, че на глава добитък трябва да се падат по 25 дка пасища, което е сериозна рестрикция спрямо предишни години и предполага драстично намаление в броя на животните, които могат да бъдат изведени в планината.

"Така животните остават без прехрана и трябва да бъдат заклани", се казва в писмото на фермерите. То е придружено от петиция в тяхна защита, в което само за седмица са събрани над 5 000 подписа.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Зевзеци в Новозагорско село: Ако Байдън дойде и хоро ще му изиграем
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!