Обратно към категорията

По вариант 2 ще пишат зрелостниците на втората задължителна матура по профилиращ предмет

Добавено на: 25.08.2023 08:22
   

По вариант 2 ще пишат зрелостниците днес на втория задължителен държавен зрелостен изпит по профилиращ предмет от сесията август-септември, който започва в 8:30 часа.

Изпитният вариант беше генериран тази сутрин в Министерството на образованието и науката в присъствието на заместник-министър Емилия Лазарова.

Днес ще се състои и държавният изпит по професионална квалификация за зрелостниците в професионалните гимназии.

Над 13 000 зрелостници са подали заявления за държавните зрелостни изпити през сесията август-септември. На тях се явяват тези, които не са били допуснати на минали сесии, по някаква причина са ги пропуснали или са получили слаба оценка при предишно явяване

Вчера се състоя първата матура от сесията август-септември - по български език и литература, на която се явиха 7016 зрелостници. Те имаха възможност да избират да пишат по 41-ва задача аргументативен текст в обем до четири страници по една от две теми. Темата за есето беше "Милосърдието - мяра за човешката сила", а за интерпретативното съчинение - "Геройство и памет" върху "Новото гробище над Сливница" на Иван Вазов.

На 28 август ще се състоят допълнителните държавни зрелостни изпити по желание. На всички изпити, с изключение на този по професия, се пише с черен химикал.

Резултатите ще бъдат обявени до 8 септември.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Поставиха паметна плоча и кръстиха площад на името на певицата Елена Граматикова
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!