Обратно към категорията

Вдигат цената на задължителната застраховка "Гражданска отговорност"

Добавено на: 14.03.2024 06:22
   

Цената на задължителната застраховка “Гражданска отговорност” ще бъде повишена в резултат на промени в Кодекса за застраховането, които бяха приети от Министерски съвет. Промените предвиждат да бъде увеличен лимитът на отговорността на застрахователните компании. Ще бъдат въведени и правила за определяне на изплащаните обезщетения, така че те да бъдат по-справедливи. Ще бъде въведена и система “бонус-малус”, така че шофьори, които са причинили произшествие на пътя, да плащат по-висока цена за полицата. Всичко това ще се отрази и на крайната цена на “Гражданска отговорност”.

Минималната отговорност на застрахователите за неимуществени и имуществени вреди вследствие на телесно увреждане или смърт ще бъде увеличена от сегашните 10,42 млн. лв. за всяко събитие, независимо от броя на увредените лица, на левовата равностойност на 6,45 млн. евро. Минималната отговорност за вреди на имущество ще бъде повишена от 2,1 млн. лв. за всяко събитие, независимо от броя на увредените лица, на левовата равностойност на 1,3 млн. евро.

Промените ще задължат застрахователните компании да приемат и публикуват собствени правила за прилагане на система “бонус-малус” и да коригират цената на застраховката “Гражданска отговорност” в зависимост от това дали шофьорът е причинил произшествие на пътя през предходните пет години. Всяка застрахователна компания сама ще решава с колко да вдигне цената за причинена катастрофа и какви отстъпки да прави за шофьори, които са напълно изрядни на пътя.

Първоначалната идея за въвеждане на системата “бонус-малус” предвиждаше тя да бъде една и съща за всички застрахователи. Така човек, който причини катастрофа трябваше да плаща повече, в която и компания да си направи застраховка. Сега предложението е застрахователите сами да определят правилата.

Всички застрахователи ще имат достъп до информацията за причинените произшествия на пътя от шофьорите. Гаранционният фонд ще събира данни от всички компании за изплатените обезщетения по застраховките “Гражданска отговорност”. И при поискване ще издава удостоверение за претенциите за обезщетения за вреди, причинени във връзка с притежаването или използването на превозното средство, за което договорът е бил сключен, или за липсата на такива претенции - за период от 5 години назад. Това удостоверение ще се издава на самия шофьор или чрез искане, отправено от застраховател, който сключва полици “Гражданска отговорност”. Така дори човек да реши да смени застрахователя си, новата компания ще получи информация какви претенции за изплащане на обезщетения са правени пред предишния застраховател.

Ако човек е живял дълго време в чужбина, ще може да донесе документ за липса на претенции за изплащане на обезщетения по “Гражданска отговорност”, издаден от компетентен орган на съответната държава. Така той ще може да докаже, че не е причинявал катастрофи. За младите шофьори, които нямат много опит зад волана, и сега застрахователите прилагат по-високи тарифи. С промените застрахователите сами ще решават дали да завишат цената на полицата за хора, които досега не са имали “Гражданска отговорност”. Възможно е например човек да не е правил полица, защото не е имал собствен автомобил, а е карал този на съпруга си. Но може да става въпрос и за млад шофьор, който сега взима шофьорска книжка и се качва на първия си автомобил.

Източник: trud.bg


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Поставиха паметна плоча и кръстиха площад на името на певицата Елена Граматикова
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!