Обратно към категорията

Видин и Ямбол с най-висока недекларирана заетост

Добавено на: 23.02.2021 08:36
   

Недекларираната заетост в българската икономика според работодателите е 25,3%, а според работниците – около 33%. Това стана ясно на онлайн Кръгла маса, организирана от Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) за представяне на Национална карта на недекларираната заетост в страната.

Според усреднените оценки на работодателите и работниците, най-високи са дяловете на недекларираната заетост в областите Видин (33,5%), Ямбол (32,6%) и София-област (32,5%). Най-ниските дялове са установени в областите Кюстендил (24,1%), Смолян (23,6%) и Търговище (21,1%), показва още изследването на АИКБ.

Най-много хора, които работят без да се спазват трудовите им права, има в секторите преработваща промишленост, строителство, ремонт на автомобили и селско стопанство.

Да се промени сега действащата схема на плащане на осигуровките у нас – 60% - за сметка на работодателя и 40% - за сметка на работника, като служителите да плащат по-високи и дори да поемат целите осигуровки. Това се предлага като мярка срещу недекларираната заетост в страната в представената от Асоциация на индустриалния капитал в България Национална карта на недекларираната заетост.

Според проф. Емилия Ченгелова, която представи изследване по темата, по този начин ще се намали икономическият интерес на работодателя от недекларирана заетост и в същото време ще се увеличи интересът на работника, не само да има трудов договор, но и да бъде осигуряван върху пълната сума на брутното трудово възнаграждение.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Видео

Овладяха пожара над Котел с участие и на хеликоптер
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!