Обратно към категорията

Влизат в сила противоепидемичните мерки срещу коклюша

Добавено на: 09.05.2024 07:08
   

От днес у нас се въвеждат временни противоепидемични мерки срещу разпространението на заболяването коклюш. Според заповедта на здравния министър те ще действат до края на юли и включват безплатна диагностика с PCR тестове в София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора.

При съобщаване на случай на коклюш, съответното РЗИ ще предписва нужните мерки на болния и контактните му. Изолацията и лечението на такъв човек продължава до оздравяването му, но не повече от 30 дни, предвиждат правилата.

Ако случаят е в детска градина или училище, се засилват дезинфекцията и проветряването, провежда се ежедневен филтър на децата за симптоми, като хрема, кашлица, обрив. При такива прояви детето не се допуска до останалите, а завръщането му в групата се случва след представяне на документ, че не е заразно болно.

Лабораторни изследвания за коклюш ще се правят безплатно на хора, които имат клинични симптоми на заболяването - лекарят ще взима проба и ще я изпраща до лаборатория, работеща със здравните инспекции в пет от големите градове.

Вече е възможно по-ранното имунизиране на бебета срещу инфекцията. При навършени 6 седмици е възможно и поставяне на ваксина срещу пневмококи. От днес е организирана имунизация за бременни жени, желаещи да се ваксинират. Те могат да проверят къде се случва това по области - на сайта "Плюс Мен".

Източник: БНР


Маркери: сила, мерки, коклюш

Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Потребители: „Колкото по-мътна е водата, толкова по-висока е цената!”
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!