Обратно към категорията

Все повече българи са с нагласа за семейство с три деца

Добавено на: 17.01.2023 14:25
   

Все повече българи смятат, че семейството трябва да има три деца. Докато през 2001 г. те са били 11.8%, през 2021 г. вече са 17.1% и са на второ място по дял след двудетния модел - 63.3%. Представата за семейство с едно дете намалява над два пъти, като през 2001 г. тя е била модел за 19.8%, докато сега те са 7.9%. Представите се разминават с реалността и като основна причина за ниската раждаемост се посочва липсата на партньор, а на второ място е обичайната досега причина - финансови проблеми.

Резултатите са от изследване на Националния статистически институт (НСИ) "Раждаемост и репродуктивно поведение", в което са участвали 4368 лица - жени на възраст 15-49 години и мъже на 15-59 години, които живеят в 7386 случайно избрани жилища.

Идеалът "Три деца" се споделя най-малко от хора със средно образование - 13.8%, докато висшистите са най-склонни да предпочетат този модел - 21%. Такъв дял заемат и хората с основно образование. Три деца е идеал за 17.1% от анкетираните, но фактически е реализиран от много по-малък дял от лицата в края на репродуктивния им период - само 4.7%. Репродуктивният идеал е субективната представа на хората за това колко деца трябва да има семейството в България. В изследването идеалът е оценен чрез отговорите на въпроса "Колко деца според Вас трябва да има едно семейство в България", обясниха от НСИ.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Да сбъднеш мечта!
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!