Обратно към категорията

За поредна година: Александър и Виктория са най-предпочитаните имена при новородените

Добавено на: 06.01.2023 11:08
   

За поредна година най-предпочитаните имена сред новородените са Александър и Виктория, показват данните на Националния статистически институт. На второ и трето място при мъжките имена са Георги и Мартин, докато при жените това са Мария и Никол.

И докато Виктория, Мария и Никол от години не излизат от Топ 3, то Александра и Габриела отстъпват пред София. Топ 10 при женските имена за новородени се допълва от Рая, Александра, Йоана, Дария, Габриела и Елена.

Сериозно отстъпление се наблюдава при Иван - докато преди 10 години беше сред най-предпочитаните имена при мъжките бебета, сега е едва на 10-а позиция, според данните на НСИ. Топ 10 на мъжките имена допълват Калоян, Борис, Никола, Даниел, Димитър и Виктор. Николай пък изобщо изпада от 10-те най-предпочитани мъжки имена.

Най-разпространеното мъжко име в България е Георги - 145 940 българи носят това име в момента. На второ място е Иван - 134 129 българи. Следва Димитър - 107 206. При жените убедително води Мария - 103 695 българки носят това име. На второ и трето място са Иванка и Елена - съответно 50 382 и 48 507. 

Най-популярните фамилии са Иванов/а, Георгиев/а, Димитров/а.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Интервю с баба Дора от с. Шарково
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!