Обратно към категорията

За първи път от 10 години броят на новородените падна под 50 000

Добавено на: 23.02.2024 09:24
   

За първи път от 10 години броят на новородените за една календарна година в България е паднал под 50 000, сочи анализът на "Индекс на болниците", направен върху данните от здравната каса.

Според информацията през 12 месеца на 2023 г. в България са проплакали едва 49610 бебета. За сравнение - само десет години по-рано - през 2014 г. у нас са се родили 68 083 деца. За всяка година оттогава до 2023 г. броят на новородените е спадал с по 2-3 хиляди.

Експертите обясняват задълбочаващата се демографска криза с повишаването на средната възраст на населението, но и с променената социално-икономическа обстановка. И отбелязват, че това е тенденция не само у нас, а в цяла Европа. 

"Има голяма миграция и липса на трудова заетост и финансова обезпеченост при младите семейства. Отиват да работят в други страни и обикновено раждат там. България ражда деца, но не ги ражда в България", казва акушер-гинекологът от "Майчин дом" д-р Юрий Хранов.

Тенденцията жените да раждат късно заради кариерата също влияе на броя на новородените. Докато обаче гони успех в работата, напредва възрастта и яйчниковият резерв на жената се изчерпва и забременяването става все по-трудно, казват експертите. Затова се наблюдава и повишаване на ин витро процедурите.

В същото време броят на болниците, в които през изминалата година са дошли на бял свят бебета, остава непроменен - те са точно 100. Най-много новородени - над 2000, отчитат лекарите в столичните АГ болници - Майчин дом, "Шейново" и "Надежда", както и в пловдивската "Селена". А най-малко са проплакали в Балчик, Ихтиман, Мадан, Луковит. Според статистиката на Индекса на болниците през 2023 г. в Балчик са се родили 36 деца, в Ихтиман и Мадан - по 39, а в Луковит 48.

Но дори в най-голямата АГ болница в страната - Майчин дом, лекарите виждат как постоянно броят на бебетата намалява. "За 2023 г. новородените са 3200, със 170 по-малко от по-миналата година", добавя д-р Хранов.

На този фон, броят на абортите у нас бавно намалява, но все още продължава да бъде много висок и страната ни е начело по брой аборти на 1000 жени във фертилна възраст (15-49 г.) в Европейския съюз. През 2019 г. прекратените бременности са били малко над 20 000, а през миналата под 18 000. Това показва анализът на "Индекс на болниците". Статистиката обаче отчита само легално регистрираните манипулации, което означава, че броят им може да бъде значително по-голям.

Добрата новина е, че процентът на починалите при раждане бебета се запазва непроменен - 0.5%. Незначително увеличение се наблюдава при дела на новородените с тегло под 2500 грама, за които са полагани грижи - от 11.9 през 2022 г. на 12.3 процента през миналата.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Благотворително: Вики отива на рехабилитация в Турция
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!