Обратно към категорията

За първи път: Над 60% от младите медици искат да останат в България

Добавено на: 15.02.2024 10:49
   

Рекорден брой млади лекари - 62,5 процента, желаят се реализират в България - това показват резултатите от анкета сред българските абсолвенти от випуска за 2023 г. на Медицинския факултет към Медицинския университет (МУ) в София. За първи път от повече от десет години насам процентът на оставащите в България е толкова висок (62,5%). Числото бавно нараства през последните години, като при предходния випуск - за 2022 г., е 50% на 50% - оставащи и заминаващи, съобщиха от пресцентъра на висшето училище.

Като аргумент да изберат България, младите лекари сега посочват на първо място националното самосъзнание, на второ -семейството и приятелите, на трето - моралното задължение към родината. 87,11 процента искат да работят в болнични заведения и само 8,99 процента като общо практикуващи лекари. На научна кариера биха се отдали 2,73 на сто от завършващите. Продължава да намалява и да е много нисък процентът на желаещите да работят като търговски представители на фирми за лекарства (0,78 процента).

Мотивите на тези, които искат да заминат (37,5%), са: по-високото заплащане в чужбина (25,66%), и по-добрата организация на здравната система (19,97%).

С около 2 процента се повишава броят на младите лекари, които смятат, че развитието на кадрите в здравната ни система става трудно (16,86%) и затова ще напуснат България. Амбициите им са насочени предимно към европейските държави (71,95%). С по около 2 процента при всеки випуск за последните три години намалява интересът за работа в САЩ (за настоящия са 8,85%).

Анестезиологията и интензивното лечение е специалността, заела първо място (12,22%) в предпочитанията на абсолвентите. На второ и трето място се нареждат хирургията (9,97%) и акушерството и гинекологиято (9,36%). Следва кардиологията (8,39%). Педиатрията, която за предходния випуск беше водеща, сега се нарежда на четвърто място с 6,75% желаещи да я практикуват. Значително е намалял интересът към вътрешните болести (3,86%), ендокринологията (1,93%) и образната диагностика (2,57%) - и при трите специалности спадът е с около 6 процента в сравнение с предходните випуски. Спешната медицина продължава да е на последно място в класацията за желани специалности от младите лекари (0,64%). Най-висок е процентът на абсолвентите, които са отговорили, че още не са решили какво ще изберат (16,90%).

Повишава се положителната оценка за нивото на образованието в Медицинския факултет. На въпрос дали биха го препоръчали като място за обучение, 76,86 процента отговарят с "Да”, което е с над 6 процента повече в сравнение с предходния випуск.

Във випуска за 2023 г. са общо 596 души - 239 български и 357 чуждестранни студенти от 31 държави.

Церемонията по дипломирането на младите лекари от МУ-София ще се състои на 20 февруари, в зала 1 на НДК.

Източник: БТА


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Стотици хиляди лева дължи санираща фирма за просрочие и липса на качество в Сливен
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!