Обратно към категорията

Заменят иглата със спрей - в аптеките пускат назална ваксина против грип за деца

Добавено на: 26.10.2023 13:06
   

От утре в аптечната мрежа ще е налична жива назална ваксина срещу грип, препоръчителна за деца. Това съобщават на специализирания сайт на Министерство на здравеопазването за имунизациите в България. Имунизацията с ваксината се извършва чрез впръскване в носа и се препоръчва за деца на възраст от две до 18 г. При деца, които до момента не са били ваксинирани срещу грип, трябва да се приложат две дози ваксина с интервал от поне четири седмици между тях.

Продължава имунизацията по Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип и на пневмококовите инфекции при лица на и над 65 г. 2023-2026 г. За три седмици са поставени над 50% от договорените по програмата ваксини. До момента са имунизирани 168 000 желаещи, като най-много ваксини са приложени в Пловдив – 19 715, в София – 18 408 и в Бургас – 10 193, допълват на сайта.

Препоръчително е имунизацията срещу грип да се извърши преди началото на епидемичния сезон, но ваксини могат да се поставят и по време на целия грипен сезон.

Имунизация срещу сезонен грип се осъществява от общопрактикуващия лекар и се препоръчва да се извършва всяка година. От тази година грипни ваксини по Програмата могат да се поставят през целия есенно-зимен сезон – от октомври на настоящата година до края на март 2024 г. В рамките на Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип и на пневмококовите инфекции при лица на и над 65 г. 2023-2026 г. ваксината е безплатна.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

МЛАДИ МЪЖЕ СПАСИХА КУЧЕ ОТ УДАВЯНЕ И ОТКРИХА СТОПАНИТЕ МУ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!