Обратно към категорията

Започва вторият етап от Националната АНТИСПИН кампания

Добавено на: 13.02.2024 12:47
   

В най-любовната седмица от годината, когато на 14 февруари отбелязваме Деня на влюбените, стартира вторият етап от Националната АНТИСПИН кампания.

Тя се провежда ежегодно в четири етапа. Първият започва на 1 декември – Световен ден за борба срещу СПИН. Вторият етап е по повод 14-ти февруари, а през третата неделя на месец май (Ден на съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН), се провежда третият. Последният четвърти етап е в периода 14-31 август.

Целта на кампанията е повишаване на информираността на младите хора и хората в риск относно начините на предаване и предпазване от ХИВ и други сексуално разпространявани инфекции.

Посланието за "Свети Валентин", което Министерството на здравеопазването, Националният център по обществено здраве и анализи и партньорите на кампанията отправят е "Отговорността е секси". С това напомняме, че използването на презерватив предпазва от сексуално предавани заболявания, включително ХИВ/СПИН. Тази година зад съвместната инициатива застава актьорът Александър Сано, съобщават от Министерство на здравеопазването.

По данни на Световната здравна организация (СЗО) в края на 2022 г. близо 39 млн. възрастни и деца в света живеят с ХИВ/СПИН, като броят на новоинфектираните е 1,3 млн. души, а броят на починалите от заболявания, свързани със СПИН е 630 хил.  

90,5% от тях посочват като вероятен път на заразяване сексуален път, а 9,1%  - инжекционна употреба на наркотици. 4 пъти повече са мъжете с установена ХИВ инфекция спрямо жените през изминалата година. Най-голям брой на новозаразени лица са съобщени във възрастовата група 30-39 г. – 36%, следвана от възрастовата група 20-29 г. – 25% и възрастовата група 40-49 г. – 23%.

Към 31 декември 2023 г. общо 2 344 лица с ХИВ се проследяват в структурите за лечение на пациенти с ХИВ/СПИН, а 2 312 (98.6%) от тях получават съвременна антиретровирусна терапия, пише "Труд".

България остава страна с ниско разпространение на ХИВ в общата популация, като честотата на новорегистрираните случаи с ХИВ инфекция на 100 хил. души население у нас през 2022 г. е 4,8, а средният показател за страните от ЕС през 2022 г. е 5,1. За 2023 г. честотата на новорегистрираните случаи с ХИВ инфекция на 100 хил. души население у нас 3,9.

Министерството на здравеопазването осигурява безплатно съвременно изследване и лечение с антиретровирусни лекарства на всички нуждаещи се лица с ХИВ/СПИН, независимо от техния здравноосигурителен статус.
Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Котел се възстановява след наводнението
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!