Обратно към категорията

Започват теренни проверки на площи със зеленчуци

Добавено на: 18.06.2020 09:04
   

102 808 заявления за подпомагане са подадени в Кампанията по директни плащания 2020 г., а от днес започват теренни проверки с посещения на място на декларираните площи по схемите за обвързано подпомагане за зеленчуци, съобщават от държавен фонд „Земеделие“.

При проверките на място се измерва размера на парцелите и се констатира наличието на заявените за подпомогане култури. Установява се още и дали са спазени минималните агротехнически мероприятия, които да гарантират получаването на добиви, уточняват още от фонда.

Първите посещения на място са избрани заявления със следните култури: домати - оранжерийно производство, пипер - оранжерийно производство, краставици - оранжерийно производство, домати на открито, пипер на открито, краставици на открито, корнишони на открито, лук, чесън, картофи. А са избрани точно те след анализа на резултатите от извършените проверки през 2019 г. , казват от фонд „Земеделие“. От там припомнят, че миналата година теренните проверки по схемите за обвързана подкрепа на плодове и зеленчуци бяха увеличени на 50% , вместо законово установените 5% от заявените площи. Тогава над 4 000 производители бяха лишени от субсидии, заради опити за измами, а 90 от тях - дадени на прокуратурата, защото не само са поискали субсидия за незасадени плодове и зеленчуци, но и са представили фактури, че от незасадените площи са произвели и продали продукция.

Според производители, обаче, реакцията е провокирана от скандала с публикувания преди дни аудиозапис, в който земеделският министър Десислава Танева съветва да не се хвалим с измамите по тази схема, за да не ни спрат парите от Брюксел. И припомнят, че точно производителите на пипер, домати и краставици бяха тези, които предизвикаха горещите спорове с аграрното министерство за плащанията за биоземеделие, заради които през април беше освободен бившият заместник-министър Чавдар Маринов. „Зеленчуците още не са разсадени на полето,обаче терорът започва!“, коментират от Асоциация „Български пипер“.

Разплащателна агенция на фонд „Земеделие“ продължава да работи в режим на активен контрол не само върху схемите за обвързано подпомагане, но и по всички схеми, мерки и програми, които администрира, коментират от държавната институция.

Стриктно ще се проверяват и кандидати с констатирани несъответствия от миналата година, които за Кампания 2020 са заявили отново схеми за обвързано подпомагане за зеленчуци.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Историята на мъж, поддържащ паметника на загиналите руски воини в Освободителната война
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!