Обратно към категорията

Зелена светлина на идеята за повторно явяване на матура след XII клас

Добавено на: 27.07.2023 10:51
   

Министерството на образованието и науката (МОН) ще подкрепи предложението за създаване на възможност за повторно явяване на държавен зрелостен изпит след 12-и клас. Това стана известно на среща между министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков с омбудсмана на България Диана Ковачева. Предстои детайлите по предложението да се уточнят и да се проучат възможностите кога най-рано ще започне да се прилага, съобщи пресцентърът на МОН.

"Целта ни е да дадем възможност на зрелостниците да повишат своите резултати, защото в момента оценките от матурите остават за цял живот, което е несправедливо", обясни Диана Ковачева. Министър Цоков подчерта, че екипът му също работи в тази посока и търси най-доброто решение, за да се даде подобна възможност максимално скоро. "Важно е да дадем възможност за повторно явяване и на учениците, които вече са положили своите матури и да обсъдим с висшите учебни заведения механизма за признаване на тази оценка при кандидатстване, без да се наложи повторно издаване на диплома за завършен 12-и клас", каза проф. Галин Цоков. 

Участниците в срещата се обединиха около мнението, че работещ вариант желаещите да се явят повторно на матура е като бъдат включени на изпита по матурите за съответната следваща година.

МОН и омбудсманът ще организират и дискусия с родители на деца със специални образователни потребности. Проф. Цоков съобщи, че се подготвя промяна в нормативната уредба за приобщаващото образование. "За нас е много ценно да чуем проблемите от практиката и опита на родителите, за да намерим най-верните решения", подчерта министърът. Той допълни, че институцията на омбудсмана от години работи в тази област и техният опит ще бъде много ценен в този процес.

Диана Ковачева постави и проблема с множество жалби и сигнали по отношение на изпита след седми клас. Тя изрази позиция, че трябва да се обмислят всички възможности за създаване на възможност за втора дата за този изпит. Министър Цоков представи предприетите действия от страна на МОН в тази посока и идеи за организационни промени, свързани с националното външно оценяване.

От пресцентъра на държавния защитник съобщиха на 22 юни тази година, че омбудсманът Диана Ковачева е внесла отново до председателя на Народното събрание Росен Желязков и до членовете на Комисията по образованието и науката законодателно предложение, в което настоява да се предостави втори шанс на зрелостниците при оценка, която не ги удовлетворява на матурата - вход за висшите учебни заведения.

В края на ноември миналата година проф. Ковачева внесе такова предложение в 48-ото Народно събрание, което получи одобрение на първо четене, но не беше прието окончателно. 

Според омбудсмана, ако промяната бъде приета, зрелостниците, които не са получили задоволителна за тях оценка, ще получат възможност еднократно и в рамките на една година след полагането на първия зрелостен изпит да се явят на следващ такъв, насрочен в същото училище. За новата им оценка, ако тя е по-благоприятна, ще се издава удостоверение и ще трябва да бъде призната от избрания университет. Така завършващите средно образование няма да бъдат ощетени при по-нататъшното си развитие, защото кандидатстването и приемането им във висше училище има голямо значение за тяхното бъдеще, се казваше в писмото на омбудсмана от 22 юни.

Източник: БТА


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Мигранти, един от които нелегален, надападнаха с нож мъж пред детето и жена му
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!