Обратно към категорията

Земеделският министър: Цената на хляба не се определя административно

Добавено на: 12.08.2023 09:37
   

Цената на хляба не се определя административно, водеща е борсовата цена на пшеницата и разходите по производството му. Това заяви в ефира на bTV земеделският министър Кирил Вътев.

"До края на този месец трябва да приключат проверките, които вървят паралелно – провеждат се както от БАБХ, така и от НАП. Проверката обхваща целия процес от суровините до стоките по рафтовете. Очаквам резултатите да са много интересни“, добави още той.

Според него целта на проверките е да се изясни как се разпределя добавената стойност по веригата. Вчера производителите на плодове и зеленчуци също са пожелали да има такава проверка и при тях, стана ясно от думите му.

"За съжаление нищо не може да се случи бързо. Всичко, което предвиждаме да направим, изисква време. Производителите на зеленчуци трябва да се кооперират, за да може както най-големите, така и най-малките да стигнат до пазара през едни събирателни центрове. Такива липсват и трябва да се изградят“, каза министър Вътев.

Той повдигна и въпроса за субсидирането. Министърът подчерта, че правителството иска "да ориентира всички производители към пазара и пазарния успех, а това ще стане чрез тези събирателни центрове“.

Кирил Вътев коментира и темата за жътвата.

"В момента приключи т.нар. "бяла жътва“ – на пшеница, ечемик и ръж. Добивите са много добри. Предстои "черната жътва“ – на слънчоглед. Фактически заради вноса от Украйна ние имаме голям проблем с дъмпинга на слънчоглед и нерафинираното слънчогледово олио. Другият проблем, с който се сблъскваме, е свързан с ниските цени на сухото мляко, което пък носи щети за животновъдите“, поясни той.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ветеринари влязоха във фермата на Ана Петрова от Болярово
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!