Обратно към категорията

Жалби за отхвърлени проекти за безплатно саниране заваляха при Омбудсмана

Добавено на: 11.01.2024 12:49
   

Омбудсманът Диана Ковачева сезира министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков, председателите на парламентарните комисии - по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление Николай Нанков и по енергетиката Делян Добрев, изпълнителните директори на Агенцията за устойчиво енергийно развитие Ивайло Алексиев и Изпълнителната агенция „Одит на средствата от Европейския съюз“ Анна Мартинова – Петкова заради множеството жалби от сдружения на собственици от различни райони на цялата страна, както и от кметове на общини, свързани с проблемите по процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – етап I“ по Националния план за възстановяване и устойчивост. Това съобщиха от пресцентъра на Омбудсмана на Република България.

Недоволството е заради недопускане до участие в безвъзмездното саниране въпреки изпълнените необходими изисквания, които са определени в Насоките за кандидатстване по процедурата. Гражданите не са съгласни с оценките на предложенията за изпълнение на инвестиция и ги считат за несправедливи, като изразяват съмнение за обективността на обследването за енергийната ефективност на кандидатстващите сгради, по отношение на което не се упражнява контрол. Те възразяват остро и срещу констатирания дисбаланс в одобрените за саниране сгради в общините, като в някои от тях няма одобрена нито една сграда, допълват още от пресцентъра на обществения защитник.

„Независимо от положените съществени усилия и вложените не малко финансови средства, които ще загубят при неучастие, за да изпълнят определените критерии, гражданите остават без достъп до безвъзмездно участие в процедурата“, пише омбудсманът.

Ковачева допълва, че и от Камарата на енергийните одитори в България също изразяват съмнения за манипулиране на класирането и настояват за достъп до информация относно заповедта за назначаване на оценителната комисия, броя на оценителите и каква е тяхната компетентност, както и за достъп до докладите след приключването на оценителния процес.

Омбудсманът прилага и конкретни жалби от сдружения на собствениците на неодобрени за саниране сгради в градовете Стара Загора, Айтос, Свиленград, Шумен, Велико Търново, Пловдив, София, Сандански, Ловеч и др., в които хората поставят въпроси за оценяването, неясните критерии и липсата на достатъчно информация, затова искат обжалване и излагат конкретни мотиви за това.  

Едно от сдруженията на гражданите търси съдействие за защита на правата на етажните собственици, които добросъвестно полагат усилия от 2016 г. за участие в осигуряване на енергийната ефективност на сградата си, но получените 108 точки по настоящата процедура ги поставя в резервен списък за участие във втори етап с предвидено 20% съфинансиране, което е непосилно за тях. Сдружение на собствениците от Ловеч пък е против критерия за възобновяемата енергия - пелети или дърва за огрев, например, „който автоматично те изтласква на опашката в класацията“, в сравнение с одобрени сходни сгради, но с друг вид отопление. 

„За немалко от сдруженията, които са в резервния списък за участие в етап II, както се посочва и в жалбите, ще бъде невъзможно да осигурят необходимото съфинансиране, с оглед на което считам за необходимо да се извърши анализ на възможните алтернативи, включително за преразпределяне на средствата“, пише проф. Ковачева.

Тя допълва, че публично са оповестени и възраженията на кметовете на общините Русе, Димитровград, Смолян, Стара Загора и др., които също настояват за преразглеждане на класирането и изтъкват констатирани несъответствия в предвидените и реално получените средства.

Общественият защитник предупреждава, че се препятства възможността средствата от Националния план за възстановяване и устойчивост да достигнат до повече общини и да се избегне значителна териториална концентрация на инвестициите в определени общини и райони.

Омбудсманът се обръща с предложение за разглеждане в цялост на постъпилите жалби и възражения от сдруженията на собствениците и за упражняване на контрол включително относно спазване на критериите, определени в Условията за кандидатстване за получаване на средства по процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – Етап I“, енергийния одит и правилно ли е приложена приетата методика при обследването за енергийна ефективност. При констатирани нарушения да се приложат коригиращи мерки, за да не се компрометира процесът по енергийно обновяване на сградния фонд”, настоява омбудсманът.

Освен това проф. Ковачева препоръчва да се проведе широка разяснителна кампания, включително за съществуващите други възможности гражданите да получат финансиране за постигане на енергийна ефективност на сградите си като Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027, Национален фонд за декарбонизация, Фонд за справедлив преход, както и за подпомагане на участието в процеса на енергийно бедните граждани.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Интервю с баба Дора от с. Шарково
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!