Обратно към категорията

Зрелостниците ще могат да се явяват повторно на матура, ако не са доволни от оценката

Добавено на: 07.03.2024 06:55
   

За целите на кандидатстването във висше училище зрелостници или лица, притежаващи диплома за средно образование, по свое желание имат право еднократно, в рамките на учебната година на завършването си или на следващата учебна година, да положат изпит по реда на държавните зрелостни изпити по учебен предмет, по който вече са положили успешно държавен зрелостен изпит, но не са доволни от оценката си.

Това реши парламентът с приетите на второ четене промени в Закона за предучилищното и училищното образование, внесени от Красимир Вълчев от ГЕРБ-СДС и група народни представители. 

Резултатът от изпита не променя този от матурата в дипломата за средно образование и се отразява в удостоверение за положен изпит по реда на държавните зрелостни изпити за целите на кандидатстването във висше училище.

При кандидатстване във ВУЗ удостоверението дава право за включване на оценката от положения изпит с тежестта на или вместо оценка от държавен зрелостен изпит от дипломата за средно образование в случаите, когато тя е по-благоприятна за лицето в балообразуването или за прием в висше учебно заведение.

Печат с изображение на държавния герб се поставя и върху удостоверение за положен изпит по реда на държавните зрелостни изпити за целите на кандидатстването във висше училище, прие парламентът. Според действащия закон училищата, с изключение на началните, частните и духовните, притежават такъв печат.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Поставиха паметна плоча и кръстиха площад на името на певицата Елена Граматикова
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!