Обратно към категорията

Деца от Сливен и Търговище взеха приза на конкурса - надпяване "Славеи пеят край Сливен"

Добавено на: 10.10.2023 08:49
   

Два певчески състава спечелиха голямата награда „Славеи пеят край Сливен“ на приключилия едноименен конкурс – надпяване. Призът бе присъден на формация „Славейче“ от Школата за народни песни към читалище „Христо Ботев 1897“ - Сливен с ръководител Петя Григорова и на вокална група „Весели звънчета“ при Първо средно училище „Св. Седмочисленици“ - Търговище с ръководител Светла Стаменова. Техните изпълнения бяха високо оценени от компетентно жури под председателството на доц.д-р Данка Цветкова, преподавател по народно пеене в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Членове на журито бяха също известни имена – преподавателят и зам.директор на Националното училище по фолклорни изкуства – Котел Петър Аркалиев и Деян Митев, директор и гл. художествен ръководител на Ансамбъла за народни песни и танци – Сливен.

Безспорни фаворити при участниците от музикални училища до 19 години станаха Анелия Китанова от Националното училище по изкуства – Варна и Симона Данева от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив. Те не само си поделиха първото място, но и получиха специална награда – участие в концерт на Ансамбъла за народни песни и танци – Сливен и запис на песен с оркестъра на ансамбъла.

Организатор на Първия национален конкурс – надпяване „Славеи пеят край Сливен“ бе читалище „Христо Ботев 1987“ в партньорство с АНПТ – Сливен и Младежкия дом. Форумът получи финансиране от Общинския фонд „Култура“. На откриването в събота зам.кметът Пепа Чиликова приветства участниците, журито и организаторите и пожела конкурсът да се превърне в незабравим празник за тях. Община Сливен и Фонд „Култура“ подкрепят редица фестивали за млади дарования и поощряват развитието на талантите, подчерта тя.

В надпяването на сцената на зала „Сливен“ се изявиха 111 индивидуални изпълнители на възраст от 5 до 19 години и 14 колектива – народни хорове и камерни вокални формации, от Варна, Елхово, Казанлък, Китен, Несебър, Нова Загора, Пловдив, Търговище, Хасково, Шивачево, сливенското с. Самуилово и града – домакин. Водещ на конкурса бе актьорът от ДТ „Ст. Киров“ Ивайло Гандев. Амбицията на организаторите е да привличат все повече участници и да превърнат конкурса в традиционен, коментира секретарят на читалището Ваня Шишкова.

Славеи пеят край Сливен“ бе част от програмата за Димитровден, празника на града.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Овладяха пожара над Котел с участие и на хеликоптер
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!