Обратно към категорията

На днешния ден преди 53 години е открит язовир "Жребчево"

Добавено на: 27.04.2022 13:54
   

На днешния ден през 1969 година е открит язовир Жребчево, припомнят от библиотека "Зора" в Сливен.

Строежът започва през 1959 година, веднага след създаването на Сливенски окръг. Общата стойност на проекта е възлизала на 700 милиона лева по тогавашен курс.

Разположен на 25 квадратни метра площ, „Жребчево“ е четвъртият по големина язовир в България. Наименуван е на потопеното в него село Жребчево. В чашата на язовира са също и бившите села Запалня и Долно Паничерево.

В североизточния му край се намира потопената при заливането му църква Св. „Иван Рилски“, която е единствената останка от село Запалня.

Капацитетът на язовир "Жребчево" е 400 милиона куб.м. Той се използва за напояване, пълнене на рибарници и за производство на ел.енергия.  Може да напоява 1 млн. дка земя на територията на областите Сливен и Ямбол. Преди да се използват за напояване, водите му преминават през ВЕЦ „Жребчево“ с мощност 14 000 кв/ч.   

Язовирът има много ръкави с удобни за риболов места. Тъй като водата от язовира се използва за напояване, през лятото той се източва значително, което обуславя сезонния характер на риболова (костур, червеноперка, сом). В устието на язовира на река Тунджа се среща също щука. 

През 2005 г. язовирът е обявен за орнитологично важно място. През зимния период на "Жребчево" зимуват зеленоглавата патица, голямата белочела гъска, голямата бяла чапла, зимното бърне и много други видове птици.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

На Бабинден: За избора да родиш у дома 3 деца без лекарска помощ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!