Обратно към категорията

Два дни прояви в Сливен в памет на Васил Левски - факелно шествие, панихида, поднасяне на цветя и др.  

Добавено на: 14.02.2023 12:24
   

 В Сливен тържествено ще бъде отбелязана 150-та годишнина от гибелта на Васил Левски. Програмата започва на 18 февруари с панихида в памет на йеродякон Левски, която ще бъде отслужена в катедрален храм „Св. Димитър“ от 17.15 ч.

 

 В 17.45 ч. от храма, по бул. „Цар Освободител“ и ул. „Донка и Константин Константинови“ до пл. „Васил Левски“, ще премине факелно шествие със 150 факли, които ще бъдат носени от представители на Военно формирование 22 220, ППМГ „Добри Чинтулов“, ПГПЗЕ „Захарий Стоянов“, Регионален клуб „Хаджи Димитър“ при Национално дружество „Традиция“ и мотоклубовете „95 октана“ и „Хайдути“. Шествието ще бъде водено от Военен духов оркестър – Сливен. При пристигането на шествието на пл. „Васил Левски“ ще бъде поднесен гирлянд на паметника на Дякона.

 

 На 19 февруари – неделя, в 9  часа ще започне общоградската церемония и ритуал по полагане на венци и цветя на паметника на Васил Левски по повод 150 години от неговата гибел. В 11 ч. в гр. Кермен ще се проведе церемония по откриване на бюст-паметник на Васил Левски. Паметникът е изграден с дарения и доброволен труд. Негов автор е скулпторът Кирил Стоянов.

 Традиционно, Профилирана природоматематическа гимназия „Добри Чинтулов“ и „Мати Болгария“ ще се включат в програмата с „Урок по родолюбие” – Спомен и цвете за Михаил Икономов, Михаил Греков, Сава Геренов, Атанас Узунов и Пенчо Черковски – учители в класното училище и участници в комитетите, създадени от Васил Левски, който ще започне в 11 ч. пред сградата на гимназията. След урока учениците ще поднесат цветя пред  паметните плочи на сподвижниците на Апостола на ул. „Георги Икономов” -  Георги Икономов, Сава РайновНено Господинов – Брадата и паметника на Таньо войвода.

 

 Проявите се организират от Община Сливен, в партньорство със Сливенска митрополия и Центъра за подготовка на специалисти. 


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

CRESPO и DANNY ПРЕДСТАВЯТ ПЕСЕНТА СИ "ЗАВОЕВАТЕЛ" ПРЕД 999
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!