Обратно към категорията

Интересни прояви през втория ден на XXVI Национален фестивал на детската книга в Сливен

Добавено на: 09.05.2024 08:54
   

Вторият ден на XXVI Национален фестивал на детската книга, 9 май /четвъртък/, отново ще предложи много и интересни прояви.

Ще се проведат пет премиери на нови детски книги, литературен маратон с писатели и издателства - гости на Фестивала по училища, майсторски клас по творческо писане „Граматика на фантазията” с модератор Марин Трошанов, майсторски клас за студенти и ученици от гимназии по изкуствата – „От илюстрация към анимация. Иновации и тенденции“, спектакъл „Патиланци“ по приказки на Ран Босилек на ДКТ-гр. Русе, карнавално шествие, тържествен концерт и връчване на Националната награда „Константин Константинов” за принос в детското книгоиздаване за 2024г. в различните категории.

От 9:00ч., във фоайето на ДТ ”Ст. Киров”, ще бъде представена книгата „Мишо в замъка на цар Пишман“ на Слави Стоев. /ИК „МАРМОТ“/

СЛАВИ СТОЕВ

Слави Стоев е роден на 21 декември 1973г. в гр. София. Завършил е Психология в Нов български университет. Работи като организационен психолог

и консултант за повишаване ефективността на екипи и личности. Един от създателите на подкаста Естествен интелект. От 2010г. e основател и съдружник в консултантската организация InManagement, където работи основно по проекти по организационно развитие.

Чрез книгите си работи в областта на ранното развитие на емоционалната интелигентност при деца с помощта на литературата.

Автор е на книгите: „Продавача на омраза“ (2019), „Играчките на Моника“ (2020), „Сбогом, Страшен чехъл“ (2021), 5 книги от поредицата „Лиско Лис и приятели“ (2021, издателство „Рибка”) и „Забравената кака“ (2022). През 2023г. от печат излиза „Мишо в замъка на цар Пишман“ – кн. 3 от поредицата на Изд. „Мармот“ Клуб „Търсачи на истории“.

Книгата му „Продавача на омраза“ е включена в престижния каталог White ravens - 2020 на Международната детско-юношеска библиотека в гр.Мюнхен /Германия/.

От 10:00ч. в ДПП „Сините камъни“ - зала „Божур“ ще се състои премиерата на книгата „Приказка за Лео и необикновените неща“ на Илка Бирова. /ИК „Коала прес“/

ИЛКА БИРОВА

Илка Бирова е преподавател в Софийския университет „Св. Кл. Охридски“, проф. д-р в Катедрата по руски език. Работи в сферата на чуждоезиковата методика и превода, преводач е на философски и езотерични книги от руски и английски език. Автор е на две монографии свързани с чуждоезиковото обучение, както и на многобройни публикации в наши и чужди научни издания.

Илка Бирова е автор и на 4 книги с художествена проза: две книги за възрастни – „През моите очи“ (2014) и „Камъчета от една мозайка“ (2019) и на книгите за деца – „7 приказки за всеки ден“ (2019) и „Приказки за Лео и необикновените неща“ (2023).

От 10:00 до 11:00ч. в ДТ ”Стефан Киров” пред над 150 деца от детските градини „Мак“ и „Божур“ ще бъдат представени книгите „Раче юначе“ и „Костенурко иска да лети“ на Цвета Брестничка /ИК „Фют“/.

Цвета Брестничка

Цвета Брестничка е родена през 1963г. в гр. Чирпан. Завършила е Руска филология в Софийски университет “Свети Климент Охридски”.

През последните 13 години работи активно в „Асоциация Родители”, като заема последователно длъжностите изпълнителен директор и председател на Управителния съвет.

Автор е на 4 книги за възрастни и на 15 книги с приказки в стихове за деца: Поредицата от девет книги в стихове “Във Вълшебната гора” /2005-2020г./ и на книгите: „Небивалици с буквите от А до Я” /2020/, „Приказка за малката лопатка“ /2022/; на приказните поеми „Меченцето Оги разглежда света“ /2022/ и „Раче юначе” /2023/; на приказките „Истории с крачета“ /2022/ и „Костенурко иска да лети /2023/ и на книжката със забавни стихове за най-малките „Пляс-пляс ръчички! Троп-троп крачета!“ /2024/.

Цвета Брестничка работи активно и за популяризиране на литературата за деца: през 2020 и 2021г. е Програмен директор на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи; инициатор и съорганизатор е на кампанията „Едно дете чака магия. Стани магьосник – подари му книга“ насочена към деца в неравностойно положение.

Носител е на редица награди: Литературната награда „Перото“ в категория „Детска литература“ за книгата “Небивалици с буквите от А до Я“ /2020/, Награда „Златен лъв“ – за най-добър издателски проект за същата книга /2020/, Националната награда „Константин Константинов“ - за принос в детското книгоиздаване в категория „автор“ за книгата “Истории с крачета“ /2023/, Националната награда „Константин Константинов“ - за принос в детското книгоиздаване в категория „за цялостен принос“ /2024/ и др.

От 11:00ч. в ДТ ”Стефан Киров”, ще бъде представена книгата „Тринадесет чудовища за Хелуин“ на Благой Д. Иванов. /ИК “Orange books”/, носител на Националната награда „Константин Константинов“ в категория „автор‘ за 2024г

БЛАГОЙ Д. ИВАНОВ

Благой Димитров Иванов е роден на 8 юли 1980г. в гр.София. Завършил е Кинознание в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 2004г. като дипломната му работа е фокусирана върху историята на филмовите зомбита.

Благой Иванов е писател, кинокритик, редактор и издател, копирайтър, репортер, сценарист, водещ, заместник-главен редактор на списание „Фентъзи Фактор“ и вестник „Седмичен DVD преглед“, PR в издателство „Изток-Запад“. Един от основателите и редакторите е на издателство „Deja Book“.

Автор е на сборниците: публицистичният „Добрите, лошите и грозните“(2017), жанровият „Трансформации“(2018) и комиксовият „Седем градски гряха“(2019), който създава заедно с художника Петър Станимиров, както и на романтичния психотрилър „Мазето“/2020/.

Автор е на две книги за деца: „Плюшеното приключение“/2021/ и „Тринайсет чудовища за Хелоуин“/2023/.

Националната награда „Константин Константинов” за принос в детското книгоиздаване за 2024г., в категория „Автор” получава за книгата „Тринайсет чудовища за Хелоуин“ (Издание на ИК „Orange Books“, 2023г.).

От 13:00 ч. в Камерна зала на ДТ ”Стефан Киров” ще се състои премиерата на книгата „Писмото на мравката“ на Мария Донева. /ИК „Жанет 45“/

МАРИЯ ДОНЕВА

Мария Донева е родена на 3 септември 1974г. в гр. Стара Загора. Завършила е Българска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Работила е като учителка по български език и литература. Водила е младежки литературен клуб „Без заглавие“ в Стара Загора. В момента е драматург на Драматичен театър „Гео Милев“. Води страницата за книги на в. „Сега“ и  има рубрика за съвременна литература по радио Стара Загора.

Автор е на 20 книги със стихотворения и кратки разкази и на книгите за деца: „Нетърпение в кутия“ (2021), „Мишките отиват на опера“ (2022), „Азбука с животни професионалисти (2022), и на книгата за за тийнейджъри - „Писмото на мравката“ (2023).

Превежда детски книги (най-вече детски книги в стихове) от автори като Джулия Доналдсън, Джудит Кер, Моника Шанън, Сузана Исърн, Джейн Риърдън, Джудита Кампело, Марая Кери, Моника Каретеро, Марк-Уве Клинг, Рейчъл Морисроу, Андреа Бийти, Беа Тобоада, Зана Дейвидсън.

Носител е на редица отличия и награди: „Рицар на книгата“ на АБК в категория „Общественик“ за 2022г.; наградата „Стара Загора“ за 2022 г.; трета, втора и първа награда в различни години в Националния младежки конкурс за поезия "Веселин Ханчев" ; награда в конкурса за кратък разказ "Рашко Сугарев" и др. Номинирана за наградата „Христо Г. Данов“ за детска литература за 2022г.

От 9:00 до 10:30ч. в Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ ще се проведе майсторски клас по творческо писане „Граматика на фантазията” с модератор Марин Трошанов. В интересното и провокативно занимание ще се включат над 20 деца и юноши от Сливен и страната, отличени в Националния литературен конкурс „Щастието е възможно”.

От 10:30 до 12:00ч. в Регионална библиотека „Сава Доброплодни” ще се проведе майсторски клас за студенти и ученици от художествени гимназии – „От илюстрация към анимация. Иновации и тенденции“ с модератори Мая Бочева, Петър Станимиров, Борис Стоилов. Със съдействието на фирма ADCOM в майсторския клас ще бъдат използвани таблети на Wacom.

От 9:30ч. до 13:00ч. по училища ще се състои Литературен маратон с писатели и издателствата - гости на Фестивала /по отделна програма/.

От 11:30ч. на Открита сцена /бул. „Цар Освободител” №1/ актьорите Кремена Станева, Деница Дончева, Мартин Маринов от ДКТ-Русе ще представят спектакъла „Патиланци“ по приказки на Ран Босилек. /Драматургия: Тодор Вълов; Режисура: Дарин Петков; Сценография: Наталия Гочева; Музика: Станимир Иванов/.

От 12:00ч. в Камерна зала на ДТ ”Стефан Киров” екип на ИК „Жанет 45“ ще представи любими книги на българските деца издадени от издателството и техните автори и илюстратори.

С нетърпение се очаква и станалото вече традиционно карнавално шествие с приказни герои. То е с начален час 16:00ч. и ще премине по ларгото до Откритата сцена на площада пред община Сливен. Аниматор и водещ на карнавала е актьорът Ангел Попов. В шествието ще се включат и: VI Ученически гвардейски отряд при СУ „Христо Ботев“ - гр. Айтос с ръководител Николай Матев, Младежки духов оркестър при НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров" - гр.Бургас; Мажоретен състав при ПГИ „Проф. д-р Д. Табаков” - Сливен с хореограф е Атанас Атанасов; Мажоретен състав при СУ „К. Константинов” - Сливен с ръководител Магдалена Луканова; Мажоретен състав „Дъга” при СУ „Пейо К. Яворов”- Сливен с ръководител Таня Русева и Мажоретен състав при ОУ „Е. Багряна” - Сливен с художествен ръководител Тихомир Кондев, както и ученици от всички сливенски училища и деца-гости на фестивала. Специално жури ще определи носителите на наградите за най-оригинален карнавален костюм. И тази година в шествието с карнавални костюми ще се включат и преподаватели и родители. Наградите ще бъдат връчени на откритата сцена на площада пред общината.

От 17:30ч. в Драматичен театър „Стефан Киров” ще се състои официална церемония за връчване на Националната награда „Константин Константинов“ за принос в детското книгоиздаване за 2024г. и тържествен концерт с водещи актьорите Елена Петрова и Руслан Мъйнов. Наградата за цялостен принос, присъдена тази година на Цвета Брестничка, ще връчи г-жа Амелия Гешева - зам.-министър на МК. Ще бъде връчена и наградата и на детското жури.

В концерта ще вземат участие уникалните млади музиканти от НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров" - гр.Бургас - Никола Деведжиев /15г./ - тромпет и Искрен Тодоров /10г./ - баян; Младежки духов оркестър при НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров" - гр. Бургас; изпълнителите: Илин Папзян, Иван Едрев /18г./, Александра Георгиева /16г./ и Надежда Ковачева /18г./ - победител в десетия сезон на „Гласът на България“ - 2023; балерините от балетните формации „Пети па“ - гр.Сливен и НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров" - гр.Бургас.

При превалявания от дъжд проявите от открита сцена ще се проведат в залата на Военен клуб – Сливен.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

60 години любов, разбирателство и подкрепа
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!